Premierul Ilie Bolojan pregătește un nou pachet de măsuri pentru reducerea deifictului, care au în vizor schimbări în sistemul medical. Astfel, va fi revizuită metodologia şi criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă aprobată prin Ordin al ministrului Sănătății, ”astfel încât să reflecte noile structuri, competențe și activități din cadrul unităților sanitare cu paturi, precum și definirea unei noi categorii de spitale, respectiv spitale strategice”.
Conform declarațiilor de luni, dintr-o conferință de presă de la Guvern, ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat că ”se va actualiza modul în care sunt clasificate spitalele în funcție de nivelul serviciilor pe care le oferă, pentru a reflecta schimbările recente în structura și activitățile spitalelor cu paturi. De asemenea, va fi creată o nouă categorie de spitale, numite spitale strategice, care vor avea un rol important în sistemul de sănătate. Această revizuire ajută la o mai bună organizare și la asigurarea unor servicii medicale adaptate nevoilor pacienților.
– Pacienții vor ști mai ușor ce tip de servicii pot găsi în fiecare spital, în funcție de nevoile lor medicale.
– Servicii medicale mai bine adaptate nevoilor și mai performante.
– Crearea unor spitale strategice va asigura o distribuție mai eficientă a resurselor și specializărilor, ajutând la tratarea celor mai complexe cazuri și la oferirea unor servicii prioritare.
– Pacienții pot beneficia de o planificare mai bună și de acces mai rapid la tratamente și investigații, siguranță sporită, oferirea unor servicii de calitate și la respectarea standardelor medicale.
Sancțiuni pentru servicii neefectuate
O altă măsură anunțată este instituirea unei sancțiuni și recuperarea contravalorii serviciilor medicale în cazul în care, în perioada derulării contractului, structurile de control ale caselor de asigurări de sănătate/Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, precum şi alte organe competente constată că serviciile raportate conform contractului în vederea decontării acestora nu au fost efectuate, iar furnizorul de servicii medicale spitalicești nu poate face dovada efectuării acestora pe baza evidenţelor proprii. Sancțiunea aplicată reprezintă o sumă stabilită prin aplicarea unui procent de 10% la contravaloarea serviciilor de spitalizare aferente lunii în care s-au înregistrat aceste situaţii.
Dacă se descoperă că un spital raportează servicii medicale care nu au fost efectiv realizate, iar spitalul nu poate dovedi că aceste servicii au fost făcute, vor fi aplicate sancțiuni clare și dure. Pentru prima abatere, spitalul va trebui să plătească o amendă de 10% din valoarea serviciilor spitalicești raportate în luna respectivă, iar medicul responsabil va fi suspendat de la contractul cu casa de asigurări pentru o perioadă între 6 și 24 de luni. În plus, se va sesiza Colegiul Medicilor pentru a evalua dacă medicul își poate continua activitatea.
Această măsură este menită să protejeze pacienții și fondurile publice, asigurând că serviciile medicale raportate sunt reale și corecte.
– Pacienții primesc tratamentul corect
– Crește responsabilitatea medicilor și spitalelor – sancțiunile aplicate determină medicii și spitalele să respecte standardele și să ofere servicii de calitate.
– Îmbunătățirea calității serviciilor medicale: un sistem corect și transparent contribuie la creșterea încrederii pacienților în spitale și în medici.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News