UPDATE, ORA 17.05
Direcţia Naţională Anticorupţie vine sâmbătă cu precizări în cazul Dragoş Anastasiu, arătând că în 2018, cei doi reprezentanţi ai SC Touring Eurolines SA s-au prezentat din proprie iniţiativă la sediul DNA, cu un denunţ deja redactat pe numele unuia dintre ei, iar după audiere, atribuindu-li-se calitatea de martori denunţători. DNA mai spune că detaliile cuprinzătoare oferite de cei doi au fost valorificate şi au condus la trimiterea în judecată şi, ulterior, la condamnarea inculpatei Burlacu Angela Georgeta, ambii fiind consideraţi de procurorul de caz martori denunţători.
”Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la calitatea de martor denunţător pe care o persoană ar fi avut-o într-un dosar penal instrumentat de DNA, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să facă următoarele precizări: La data de 02 februarie 2018, cei doi reprezentanţi ai societăţii SC Touring Eurolines SA s-au prezentat, din proprie iniţiativă, fără apărător, la sediul DNA cu un denunţ deja redactat pe numele unuia dintre ei. Aceştia au fost audiaţi în aceeaşi zi de procurorul de caz, atribuindu-li-se calitatea de martori denunţători”, arată DNA într-un comunicat oficial.
Potrivit DNA, ”calitatea de martor denunţător este strâns legată de informaţiile utile aduse la cunoştinţa organului de urmărire penală, în orice formă (denunţ/declaraţie de martor), înainte ca acesta să fi fost sesizat”.
”Detaliile cuprinzătoare oferite de cei doi au fost valorificate şi au condus la trimiterea în judecată şi, ulterior, la condamnarea inculpatei Burlacu Angela Georgeta, ambii fiind consideraţi de procurorul de caz martori denunţători, beneficiind de prevederile legale aplicabile în această situaţie, respectiv art. 290 alin. 3 din Codul Penal şi art. 292 alin. 2 din Codul Penal”, subiniază instituţia.
UPDATE, ORA 15.05
Dragoș Anastasiu susține în continuare că este doar martor, și nu denunțător, așa cum au anunțat, vineri seara, oficialii Direcției Naționale Anticorupție.
Mesajul publicat sâmbătă pe Facebook contrazice informația transmisă de Direcția Națională Anticorupție, care contrazicea ceea ce vicepremierul transmisese anterior.
„În scopul clarificării în spațiul public a calității mele de martor în dosarul privind faptele de corupție ale unor funcționari din ANAF, am trimis astăzi la DNA o solicitare scrisă prin care am cerut o copie a presupusului denunț pe care l-aș fi făcut. Reiterez faptul că eu nu am semnat și depus un denunț, ci am dat declarații cu privire la faptele care au avut loc”, a scris Dragoș Anastasiu.
UPDATE, ORA 13.59
Premierul Ilie Bolojan nu a avut, până acum, nicio reacție oficială după dezvăluirile privind mita de 150.000 de euro plătită, timp de opt ani, de o companie controlată de vicepremierul Dragoș Anastasiu unei funcționare ANAF. În timp ce tot mai multe voci din spațiul public îi solicită să ia o decizie privindu-l pe vicepremierul pe care el și l-a asumat, șeful Guvernului se află la Oradea, urmând să revină la București duminică seara.
Premierul s-a întors acasă cu o cursă aeriană Otopeni – Oradea, fiind observat de mai mulţi pasageri în avion. El urmează să se întoarcă la București duminică seara, potrivit Hotnews, care citează surse guvernamentale.
Preşedintele Nicuşor Dan s-a declarat sâmbătă, la Salzburg, că situația creată de dezvăluirile privind dosarul în care a fost implicat vicepremierul Dragoș Anastasiu este „o problemă mare”.
„E o problemă mare, e o problemă mare. Atât”, a comentat Nicușor Dan, întrebat cum comentează situația lui Dragoș Anastasiu.
Şeful statului a mai spus că nu a discutat pe acest subiect cu premierul Ilie Bolojan.
Pe de altă parte, Sindicatul Angajaților din Aparatul de Lucru al Guvernului a cerut sâmbătă, într-un comunicat, demisia imediată a vicepremierului Dragoș Anastasiu. „Faptele recunoscute de Anastasiu compromit nu doar imaginea sa, ci și legitimitatea întreg procesului de reformă pe care îl are în coordonare. Prezența sa în Guvernul României anulează orice efort de credibilizare a administrației și pune sub semnul întrebării buna-credință a programului de guvernare”, a mai transmis Sindicatul.
„Situația prezentată în spațiul public cu privire la domnul Michael-Dragoș Anastasiu, viceprim-ministru al României, este una incompatibilă cu exercitarea oricărei funcții executive la nivel înalt. Recunoașterea explicită, în fața instanței, a implicării sale într-un sistem de mituire sistematică, desfășurat pe o perioadă de opt ani în relația cu ANAF, este incompatibilă cu orice funcție publică, cu atât mai mult cu una de rang guvernamental. Începând cu data numirii în funcție, domnul Michael-Dragoș Anastasiu a fost învestit cu atribuții esențiale pentru buna funcționare a statului.
Conform Deciziei prim-ministrului nr. 336/2025, viceprim-ministrul Michael-Dragoș Anastasiu coordonează procesul de elaborare și avizează proiectele de acte normative în domeniul reformei statului și eficientizării activității instituțiilor publice. Cu alte cuvinte, este responsabilul principal pentru restructurarea „ființelor umane” angajate în sistemul public și modernizarea aparatului administrativ, pentru recâștigarea încrederii cetățenilor în funcționarea corectă a instituțiilor publice și pentru eliminarea tocmai a tipului de relații clientelare și corupte în care a fost el însuși implicat ani la rând”, a transmis Sindicatul.
Acesta a mai precizat că „faptele recunoscute de Anastasiu compromit nu doar imaginea sa, ci legitimitatea întreg procesului de reformă pe care îl are în coordonare.”
„Faptele recunoscute de domnul Anastasiu, indiferent de calitatea în care a fost audiat, compromit nu doar imaginea sa, ci legitimitatea întreg procesului de reformă pe care îl are în coordonare. Nu poate exista eficientizare a instituțiilor publice sub conducerea unui om care, vreme de aproape un deceniu, a mituit reprezentanți ai uneia dintre cele mai importante instituții de control fiscal din România. Nu poate exista reformă autentică a statului dacă ea este gestionată de cineva care a subminat în mod activ și conștient tocmai mecanismele legale ale acestuia”, a mai transmis Sindicatul.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Scandalul de la vârful guvernului Bolojan continuă. După ce purtătorul de cuvânt al guvernului a spus că premierul Ilie Bolojan nu va cere demisia vicepremierului Dragoș Anastasiu, lucrurile au luat o altă întorsătură. Iată desfășurarea faptelor care au încins ecranele TV.
Inițial, purtătoarea de cuvânt a guvernului a Guvernului, Ioana Ene Dogioiu a susținut:
„Vicepremierul Dragoș Anastasiu nu a avut calitate de denunțător, învinuit, inculpat, condamnat în dosarul DNA soluționat prin Hotărârea 1258/2023. Singura sa calitate a fost aceea de martor. A fost audiat în această calitate de procurori și judecători care nu au considerat că sunt întrunite condițiile pentru schimbarea acestei unice calități. Dosarul penal s-a încheiat prin hotărâre defintivă. Circumstanțele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier și cu atribuțiile dlui Dragoș Anastasiu”.
O afirmație făcută de la Palatul Victoria.
Scandal amplificat de declarații contradictorii
Anterior, Dragoș Anastasiu afirmase: „În dosar am fost martor, nu denunțător. Nu am avut niciun avantaj juridic.”
Numai că DNA, la cererea foștilor colegi ai Ioanei Ene Dogioiu, a contrazis total această afirmație. La cererea G4 Media, instituția a precizat clar:
“În dosarul la care faceți referire, cele două persoane menționate în solicitare au avut calitatea de martori denunțători, motiv pentru care la emiterea rechizitoriului la data de 17 mai 2018, procurorii anticorupție au dispus clasarea față de aceștia în temeiul art. 315 alin. 1 lit. b din Codul de Procedură Penală raportat la art. 16 lit. d din același Cod.” Adică unul din ei, Dragoș Anastasiu a mințit! Nu a fost doar martor, ci a denunțat darea de mită.
După acest comunicat difuzat vineri seară, jurnalistul Dan Andronic a scris pe Facebook: Game Over! Mai mult acesta a revenit și a explicat de ce Dragoș Anastasiu nu ai are nici o șansă ca să reziste în guvern.
@cu.dan.andronic.l Game Over! Dragoș va pleca de la guvern. #cespuneandronic #cafea #fyp #tik_tok #goviral ♬ sunet original – cu dan andronic la #cafea
De altfel, surse politice citate de Realitatea TV, au dat o informație importantă, confirmată pentru EVZ din PNL. Ilie Bolojan i-a cerut lui Dragoș Anastasiu să demisioneze. Acesta a refuzat ferm. Dar este greu de presupus că va rămâne la această decizie până luni, susțin aceleași surse.
Dragoș Anastasiu a recunoscut în instanță că a dat mită timp de 8 ani la ANAF
Vicepremierul Dragoș Anastasiu, martor în dosarul de corupție al fostei inspectoare ANAF Angela Burlacu, a recunoscut în fața judecătorilor că a dat mită la Fisc, potrivit unui document al instanței.
Documentul arată că actualul vicepremier, numit recent de Ilie Bolojan, a fost martor în proces și a recunoscut că a semnat un contract fictiv prin care s-au mascat plăți de mită către funcționara ANAF. Instanța reține în mod explicit că Anastasiu a dat mită în formă continuată.
Potrivit declarației lui Dragoș Anastasiu, după un control fiscal asupra uneia dintre firmele sale, Angela Burlacu i-a spus că au fost descoperite nereguli grave în documentele salariale. Aceasta i-a sugerat să încheie un contract cu o firmă indicată de ea, care ar fi urmat să „remedieze” problemele. În realitate, contractul era o acoperire pentru o mită lunară de aproximativ 2.000 de euro, pentru ca verificările ANAF să se finalizeze rapid și cu rambursarea TVA-ului.
În fața instanței, Anastasiu a declarat că a perceput propunerea ca pe un șantaj, dar și ca pe o formă de protecție. A acceptat încheierea contractului de teamă că refuzul ar fi dus la deschiderea unui dosar penal, ceea ce ar fi dus la insolvența firmei și concedierea angajaților.
Judecătorii notează în motivare că „declarațiile martorilor dovedesc că inculpata Burlacu Angela Georgeta a pretins sume de bani sub forma unor prestații periodice în baza unui contract, în scopul îndeplinirii necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu”. Banii plătiți de firmele Eurolines, controlate de Anastasiu, au fost considerați mită.
Contractul încheiat la insistențele inspectoarei a fost fictiv, lucru recunoscut și de Anastasiu în instanță: „Cineva doar a mimat că încearcă să facă ceva, practic nu am avut niciun beneficiu.” Anastasiu a admis că înțelegerea era ca, în schimbul banilor, controalele ANAF să fie favorabile.
Instanța mai arată că membrii familiei inspectoarei Burlacu erau prezenți la sediile firmelor lui Anastasiu doar pentru a justifica în mod artificial banii încasați. Între 2009 și 2017, Angela Burlacu a primit peste 784.000 de lei (circa 170.000 de euro), inclusiv sub formă de pachete turistice, unele folosite de apropiați ai funcționarei.
Judecătorii consideră „ridicolă” ideea că aceste plăți ar fi fost pentru servicii reale de resurse umane. În plus, Anastasiu era informat constant de colaboratoarea sa despre beneficiile de care se bucura inspectoarea, dar nu a oprit plățile.
Încercările de a justifica mita prin contracte de sponsorizare au fost respinse de instanță, care constată că „nu a existat niciun contract de sponsorizare, așa cum se întâmpla în alte cazuri gestionate de Eurolines”.
Curtea de Apel București a reținut în motivare: „Curtea constată că martorul Anastasiu Dragoș Michael, alături de martorul Băciucu Cristian, au agreat propunerea inculpatei de încheiere a contractului fictiv. Suma totală plătită în baza acestuia a fost de 218.582,44 lei. Aceasta a fost doar o parte a mitei, care a continuat ulterior și sub forma pachetelor turistice achitate de firmă pentru inculpată.”
De asemenea, judecătorii au respins ideea că aceste avantaje ar fi fost acordate ca ajutor pentru fiul inculpatei, subliniind disproporția: „Nu se justifică plăți de aproximativ 150.000 de euro pentru cheltuieli medicale de circa 6.000 de euro.”
Angela Burlacu a fost condamnată pentru luare de mită, iar Anastasiu, deși a recunoscut că a dat mită, a fost audiat în dosar doar în calitate de martor.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News