Curtea Penală Internațională acuză Ungaria că nu l-a arestat pe Netanyahu, deși exista un mandat internațional

Sursa foto: Orbán Viktor

„Ungaria nu a acționat cu bună credință”

Camera pentru chestiuni preliminare a concluzionat că Ungaria a ignorat cu bună știință cererile repetate de consultare din partea Secretariatului Curții și nu a oferit niciun argument juridic valid pentru a-și justifica inacțiunea în timpul vizitei premierului israelian, aflat sub urmărire din noiembrie 2024, informează EFE.

„Obligația de cooperare era suficient de clară pentru Ungaria; neexecutarea mandatului subminează grav capacitatea Curții de a-și îndeplini mandatul; Ungaria nu a făcut niciun efort pentru a informa în timp util Curtea cu privire la presupusele dificultăți juridice sau alte obstacole legate de executarea mandatului”, se arată în decizia CPI.

Curtea: „Ungaria a refuzat în mod unilateral cooperarea”

În acest context, Curtea a declarat că „Ungaria și-a încălcat obligațiile în temeiul Statutului de la Roma prin refuzul de a executa solicitarea de arestare provizorie a lui Netanyahu în timpul vizitei acestuia între 3 și 6 aprilie”, și că „nu a inițiat niciun contact cu Curtea înainte sau în timpul vizitei, preferând să rețină în mod unilateral cooperarea”.

Refuzul Ungariei de a executa mandatul „a împiedicat Curtea să își exercite o funcție esențială: aceea de a asigura prezența suspectului în fața justiției internaționale”.

În consecință, CPI a decis să trimită cazul în atenția Adunării Statelor Părți – organismul legislativ format din țările semnatare ale Statutului de la Roma – pentru a evalua ce consecințe ar trebui să suporte Ungaria.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: