Moțiune de cenzură – misiune imposibilă pentru Opoziție. Ce spune UDMR

UDMR
UDMR. Sursa foto: INQUAM PHOTOS / MANASES SÁNDOR

UDMR nu a luat încă o decizie în privinţa moţiunii de cenzură. Într-o declarație pentru Agerpres, deputatul UDMR Csoma Botond a susținut că o decizie în acest sens va fi luată după ce va analiza textul oficial pe baza căruia Guvernul îşi va asuma răspunderea.

„Aşteptăm varianta finală. Am văzut că în ultimele săptămâni au apărut foarte multe variante în presă, pe surse. Noi nu vrem să luăm o decizie bazată pe informaţii apărute pe surse. Când vom avea un text final, despre care spune Guvernul că este documentul oficial pe care vrea să-şi asume răspunderea, atunci când citim şi facem o analiză, vom lua o decizie”, a precizat Csoma Botond.

Reacția UDMR vine după ce celelalte partide din opoziție au anunțat că iau în calcul depunerea unei moțiuni de cenzură.

George Simion (AUR): Vom depune o moțiune de cenzură, să fim pregătiți când Marcel CIolacu își asumă răspunderea  

„Vom depune o moţiune de cenzură dacă USR-ul va înceta acest blat şi aceste aranjamente cu cei de la PSD de a se valoriza unii pe alţii cum au făcut-o în 2019, în 2020. Ăsta însă a fost valul USR împotriva PSD-ului. Dacă USR vrea să facă opoziţie, trebuie să depună această moţiune de cenzură la asumarea de răspundere a Guvernului. (…) să fim pregătiţi din prima zi de când Marcel Ciolacu îşi asumă răspunderea pentru că acest Guvern trebuie să cadă. Am trecut pe lângă membrii fostului guvern în dimineaţa asta, când am intrat în clădirea Parlamentului şi s-ar putea să avem semnături pe moţiunea de cenzură şi din partea unor membri PNL”, a declarat liderul AUR George Simion, luni, la Parlament.
Cătălin Drulă (USR): Vom depune moțiune de cenzură dacă premierul Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea pe creșterea taxelor
„Prioritatea noastră principală va fi să luptăm împotriva creșterii abuzive a taxelor pe care vor să o facă cei de la PSD și remorca lor PNL. (…) Dacă premierul Marcel Ciolacu își va asuma răspunderea pe creșterea taxelor, vom depune moțiune de cenzură, ca să se vadă cine este alături de un guvern care lovește economia românească într-un moment în care firmelor le este greu”, a anunțat și liderul USR, Cătălin Drulă.
Ludovic Orban: Forța Dreptei va vota moțiunea de cenuzră inițiată de orice partid

Și președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban, a anunțat, tot luni, în prima zi a sesiunii parlamentare, că cei 16 parlamentari ai FD vor vota moţiunea de cenzură inițiată de „orice partid” din Opoziție împotriva Guvernului Ciolacu.

„Parlamentarii Forţa Dreptei vor fi alături de orice formaţiune politică din Opoziţie care va dori să iniţieze moţiunea de cenzură, iar cei 16 parlamentari Forţa Dreptei vor semna moţiunea de cenzură împotriva Guvernului pentru a împiedica politica de improvizaţie, o politică bramburită, fără niciun fel de viziune şi fără niciun fel de plan, care nu face altceva decât să ducă în cap economia românească şi să creeze probleme grave în societatea românească. Guvernul Ciolacu trebuie trimis în concediu, trebuie trimis în vacanţă perpetuă, pentru că nu este capabil să rezolve niciuna dintre marile probleme cu care se confruntă România şi cu care se confruntă cetăţenii români. (…) Aberaţiile fiscale „marca Ciolacu – Ciucă”, gen impozitul pe bacşiş, suprataxarea contractelor part-time şi alte creşteri de taxe, impozite şi contribuţii nu numai că nu au adus niciun ban în plus, ci dimpotrivă au dat un semnal extrem de negativ în economia românească, (…), România are astăzi un ritm de creştere economică de 1,7%”, a declarat liderul Forța Dreptei, luni, la Parlament.

Amintim că premierul Marcel Ciolacu a anunțat joi că își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri fiscale.

Ce șanse are o moțiune de cenzură

Trecerea unei moțiuni de cenzură la votul din Parlament este un scenariu aproape imposibil. Chiar dacă opoziția ar reuși să strângă semnăturile pentru o moțiune de cenzură, matematica parlamentară arată că acest demers ar fi un eșec total pentru partidele din opoziție.

Cum arată calculele:

Potrivit Constituției, este nevoie de 117 de semnături pentru depunerea moțiunii de cenzură (1/4 din totalul de 465 de parlamentari) și de 234 de voturi „pro” în Parlament pentru a da jos Guvernul Ciolacu.

La un prim calcul, USR (64 de parlamentari), Forța Dreptei – 16 și  REPER – 20 nu ar reuși nici măcar să obțină minimul necesar depunerii unei moțiuni de cenzură. În schimb, acest lucru ar putea să se întâmple doar dacă lor li se vor alătura și cei de la AUR (40 de parlamentari), dar chiar și așa nu ar avea voturile necesare să dea jos Guvernul condus de Marcel Ciolacu. Voturile de care astăzi ar beneficia o opoziție formată din toate partidele, cu excepția celor aflate la Putere, ar fi aproximativ 169, cu 65 mai puține decât minim necesar adoptării unei moțiuni de cenzură în Parlament.

Amintim că ultima moțiune de cenzură care a condus la căderea unui guvern în această legislatură a fost în septembrie 2021, când USR și AUR au dat jos Guvernul condus de liberalul Florin Cîțu. Decizia USR-PLUS la acel moment de a vota umăr la umăr cu partidul lui George Simion, pe care-l catalogaseră înainte drept extremist, a fost declanșată de demiterea ministrului de Justiție – Stelian Ion.

Cabinetul Cîțu a picat pe 5 octombrie 2021, la aproape un an de la instalare. A fost cel mai mare scor din istoria votului din Parlament de la căderea unui guvern în România – 281 de voturi pentru demitere. A urmat, la peste o lună, votul Cabinetului de coaliție PNL-PSD-UDMR, ulterior fără UDMR, condus alternativ, din 25 noiembrie 2021, de liderii celor două partide: Nicolae Ciucă și, în prezent, Marcel Ciolacu.

Autor

  • Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: