Daniel Constantin, despre măsurile fiscale: România trebuie să colecteze mai mult

Deputatul PNL, Daniel Constantin, este invitat în platoul „Puterea Știrilor”. Acesta vorbește despre poziția PNL vizavi de pachetul de măsuri fiscale, gândit să „salveze” sistemul bugetar și economia României.

Măsurile fiscale agreate de Guvern au în spate „cele mai bune intenții”, arată politicianul.

„Ca și procedură, lucrurile au fost aprobate în ambele partide, să se meargă pe procedura de răspundere. Va fi o consultare publică astăzi, iar luni abia, să se adopte, la nivelul Guvernului, iar apoi se va trimite Parlamentului. Dar e important care va fi forma finală. Au fost foarte multe dezbateri la nivelul Guvernului despre cum să se colecteze mai mult și să se mențină dezvoltarea economică”, explică Constantin.

PNL-ul este un partid liberal, merge pe relaxare economică, mai spune politicianul. El explică măsurile pe care PNL-ul le-a luat împotriva evaziunii fiscale și spune că partidele de la guvernare își doresc să susțină economia și să nu „sugrume” sectorul afacerilor.

„Lucrurile sunt perfectibile. Trebuie să ne uităm cu atenție în acord cu mediul de afaceri (…) Eu îi creditez pe colegii de la PSD și PNL cu cele mai bune intenții. Sunt trei paliere: reducerea cheltuielilor, combaterea evaziunii fiscale și susținerea economiei. Obiectivul principal a fost să demonstrăm, noi ca stat, că putem face anumite lucruri”, mai spune invitatul.

Orice facilitate care se acordă e doar pe o perioadă, spune Constantin, vizavi de TVA-ul pe locuințe.

„Greșeala Guvernului a fost că nu a precizat că facilitățile sunt acordate pe o perioadă de timp (…) Eu am speranța că nu vor scădea vânzările de locuințe, TVA-ul de 9% e în continuare o facilitate”, explică acesta.

„Mă bucur că nu s-a venit cu pragul de 30% din profitabilitate”, mai spune Constantin, în ceea ce privește măsurile care lovesc dur în microîntreprinderi.

„România este într-o situație în care trebuie să colecteze mai mult. Se mizează foarte mult pe combaterea evaziunii fiscale, măsuri care vor intra în vigoare de la 1 octombrie. Iar în 2024, toate măsurile să aibă impactul bugetar scontat”, explică membrul PNL.

În ceea ce privește constituționalitatea pachetului de măsuri legislative, Constantin spune că există avizul Ministerul Justiției.

Să evităm un împrumut de la FMI este un obiectiv al coaliției de guvernare, mai arată acesta.

„Nu cred că se va ajunge acolo. PIB-ul României a crescut spectaculos în ultimii ani. Nivelul de trai a crescut considerabil”, mai punctează invitatul.

În ceea ce privește voucherele, ele sunt necesare. Pilonul cel mai important, care a susținut România în această perioadă l-a reprezentat zona de consum, aminteste Constantin.

Mai departe, UDMR-ul rămâne un partener de discuții pentru ambele partide și poate să susțină anumite măsuri. „Fiecare partid încearcă să-și pună amprenta pe diferite măsuri”, mai arată politicianul.

Autor

  • Chirciu Simona-Maria

    Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL