Capitalele europene – Chiriile, la cel mai înalt nivel înregistrat vreodată

Chiriile din Londra se află la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, cu mult peste cele din restul Regatului Unit și mai mari decât în multe capitale europene. Chiriile londoneze au crescut cu o cincime între martie 2020 și mai 2023, costul mediu al unei garsoniere în zona metropolitană a Londrei ajungând la 1.275 de lire sterline pe lună, potrivit agenției imobiliare Savills.

Un boom al cererii de chirii este alimentat de imigrația record în Marea Britanie și de un val de studenți împinși spre chirii private din cauza lipsei de locuințe pentru studenți, spun experții.

Ratele mai mari ale creditelor ipotecare și sfârșitul unui program guvernamental de sprijinire a cumpărării primei case au forțat mai mulți potențiali clienți să se orienteze spre închirieri, potrivit Financial Times.

Ultimele date arată o creștere spectaculoasă a chiriilor între 2021 și ultima parte a anului 2022, în toate marile orașe ale Europei.

Potrivit Statista.com, Amsterdamul este capitala europeană cu cele mai mari chirii, unde un apartament mobilat cu două camere, dormitor și salon, ajunge la 2325 de euro pe lună. Pe următoarele două locuri se află Lisabona, cu 2200 de Euro și Reykjavik cu 1900 de euro pe lună. Atena și Budapesta sunt capitalele cu cele mai mici chirii, 800, respectiv 617 Euro pe lună.

În București, pentru un apartament de două camere, un chiriaş plăteşte în fiecare lună, în medie, 450 de euro.

Sursa: statista.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: