Legea pensiilor: cât va lua în 2024 un român cu 44 de ani de muncă stagiu de cotizare

pensie
Sursa foto: Twitter (X) / calculul pensiei

Pensia pe care o va primi în 2024 un român se măreşte considerabil, în cazul în care pensionarul are şi un stagiu de cotizare important, susține şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

Există pensionari români care vor primi şi 1.500 de lei în plus la pensie, după majorările din 2024, arată calculele făcute de şeful Casei de pensii.

Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii (CNPP), a luat exemplul unui pensionar român cu o pensie deloc mică, cu un stagiu de cotizare mare şi multe puncte de contributivitate.

În acest caz, a rezultat o creştere a pensiei mai mare de 1.500 de lei, dar trebuie avut în vedere şi stagiul mare de cotizare al acestui român.

„Luăm exemplul unui bărbat profesor pensionar, cu o pensie mare şi cu un stagiu de cotizare foarte mare, de 44 de ani, 8 luni şi 22 de zile.

Am ținut să iau un profesor drept exemplu, pentru că în general profesorii rămân mult în activitate după vârsta standard de pensionare.

Are 91 de puncte de contributivitate și pornește de la o pensie de 6.563 lei, acum, în decembrie. Va beneficia de indexarea de la 1 ianuarie 2024, cu 13,8%, iar pensia crește la 7.471 lei.

Apoi, de la 1 septembrie, va ajunge la 8.216 lei”, a explicat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, la Antena 3 CNN.

Astfel, de la pensia din prezent de 6.563 lei, acest profesor va ajunge după cele două majorări din 2024, la o pensie de 8.216 lei, ceea ce înseamnă o creştere de circa 1.500 de lei, mai exact 1.653 de lei.

În plus, după noua formulă de calcul, la cele 91 de puncte pe contributivitate, îi mai revine un punctaj de 10,1 puncte de stabilitate, punctele bonus și ajunge la 101 puncte.

Majorarea de care avea parte profesorul român din exemplul de mai sus vine şi ca urmare a stagiului mare de cotizare pe care l-a avut.

„După aceea se înmulțește cu viitoarea valoare a VPR-ului și ajungem la o creștere de 25% va avea pensia 8.216 lei (…).

Această formulă de calcul este cea mai mare noutate și acest lucru a fost agreat și de Comisia Europeană, pentru că acele puncte de fidelitate te stimulează să rămâi în câmpul muncii, să-ţi prelungeşti viaţa activă.

Pentru acest lucru, noi acordăm nişte puncte foarte importante, sunt substanțiale și cresc cu mult pensia. Aici este, practic, impactul financiar.

Dacă nu aplicam aceste puncte de fidelitate la acest pensionar la 1 septembrie și rămâneam pe vechea formulă de calcul, pensia acestui profesor ar fi fost mult mai mică decât creşterea de la 1 ianuarie, după formula de calcul.

Aceste puncte de fidelitate fac diferența între cei care vor să iasă la pensie la un stagiu standard de pensionare faţă de cei care vor să-şi continue activitatea în câmpul muncii”, a continuat şeful Casei de Pensii, Daniel Baciu.

De la 1 ianuarie 2024, se majorează cu 13,8% punctul de pensie, de la 1785 de lei la 2032 de lei, iar de la 1 septembrie 2024 pensiile cresc în urma recalculării după noua formulă.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL