Liderii Inițiativei celor Trei Mări promit sprijin în reconstrucția Ucrainei, Zelenski îi avertizează 

initiativa celor 3 mari
foto: Administratia prezidentiala

Liderii celor 12 de state ale Inițiativei celor Trei Mări, reuniți miercuri la București, și-au reafirmat angajamentul de a oferi sprijin continuu Ucrainei, atât timp cât va fi necesară și de a juca un rol-cheie în reconstrucția Ucrainei, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut o intervenție online, i-a atenționat pe liderii participanți că orice tip de restricţii împotriva exporturilor ucrainene de cereale contribuie la distrugerile pe care le fac teroriştii ruşi.

“Ne reafirmăm sprijinul de neclintit pentru Ucraina, suveranitatea și integritatea teritorială ale acesteia, în fața consecințelor devastatoare ale războiului Rusiei împotriva țării și a poporului său. Reiterăm faptul că Rusia trebuie să își retragă imediat și necondiționat toate forțele militare și echipamentele din Ucraina. Ne menținem angajamentul de a oferi sprijin continuu Ucrainei, atât timp cât va fi necesar. (…) Ne angajăm să jucăm un rol-cheie în reconstrucția Ucrainei, ținând seama în mod corespunzător de toate eforturile depuse la nivelul UE și la nivel internațional“, au transmis Klaus Iohannis, Andrzej Duda, Gitanas Nauseda și ceilalți lideri prezenți în declarația finală a summitului Inițiativei celor Trei Mări, care consacră, de asemenea, extinderea, în premieră, a Inițiativei celor Trei Mări prin includerea Greciei ca stat participant și prin acordarea statului de țară participantă asociată Republicii Moldova și Ucrainei.

De cealaltă parte, Zelenski a făcut un apel către liderii României, Bulgariei, Slovaciei, Poloniei, Ungariei și Republicii Moldova să nu susțină restricții ale exporturilor de cereale ucrainene, scrie caleaeuropeana.ro.

“Dumneavoastră, domnule președinte al României, dumneavoastră, doamnă viceprim-ministru al Bulgariei. Dumneavoastră, doamnă președinte al Slovaciei. Dumneavoastră, domnule președinte al Poloniei. Dumneavoastră, doamnă președintă a Ungariei. Dumneavoastră, doamnă președinte al Republicii Moldova… Toți cei de care depinde, într-un fel sau altul, libertatea exporturilor noastre agricole… Orice restricție împotriva exporturilor ucrainene este acum o amplificare a distrugerilor provocate de teroriștii ruși”, a spus Zelenski, potrivit transcrierii declarațiilor sale furnizată de către președinția ucraineană.

“Nu transformaţi Ucraina într-o ţintă economică sau politică“, a făcut apel preşedintele ucrainean, avertizând că nu exclude un arbitraj în instanţele internaţionale și cerând Comisiei Europene să se implice.

Săptămâna trecută, comisarul european pentru agricultură, polonezul Janusz Wojciechowski, s-a arătat de acord cu prelungirea restricțiilor la importurile de cereale ucrainene până la finalul anului, având în vedere că măsura temporară de embargo expiră pe 15 septembrie. În același timp, ministrul polonez al agriculturii a anunțat că țara sa, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia sunt în favoarea extinderii, până la finalul acestui an, a interzicerii de către UE a importurilor de produse agroalimentare din Ucraina către aceste țări.

În ceea ce privește România, președintele Klaus Iohannis, gazda summitului celor Trei Mări, a subliniat că România asigură principala rută pentru exportul grânelor ucrainene și a reluat promisiunile Bucureștiului de a crește rutele alternative de transport.

“De când a început războiul, aproape 25 de milioane de tone de produse agricole din Ucraina au fost exportate prin România. Aceasta este, de departe, cea mai importantă rută de export. Ne-am confruntat cu multe provocări, pentru că logistica noastră nu era pregătită pentru acest volum de export. Am reușit să schimbăm lucrurile foarte repede, am reușit să oferim Ucrainei condiții foarte bune, condiții fără taxe, iar acest lucru continuă. (…) Vom crește rutele alternative, am acceptat transportul maritim ucrainean prin apele teritoriale românești, vom continua să intensificăm exportul pe feroviară și rutieră, iar prin aceasta să împiedicăm o foamete globală pentru că, așa cum se știe, Ucraina este unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din lume”, a spus Iohannis.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: