Forumul de Afaceri I3M. Vești importante pentru piața IT din România

Sursa: PS News

La o zi după ce premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit la Palatul Victoria cu reprezentanți ai giganților IT americani, oficialii români au făcut anunțuri importante la Forumul de afaceri al Inițiativei celor 3 Mări privind intenția statului român de a aloca sume importante pentru procese de digitalizare.

Astfel, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că vineri va fi adoptat un proiect de Hotărâre de Guvern prin care vor fi simplificate achiziţiile publice în domeniul IT.

„Mâine, în şedinţa de Guvern vom adopta (…) un proiect de HG prin care vom simplifica tot ceea ce înseamnă achiziţii publice în domeniul IT, vom elimina peste 50% din tot ceea ce înseamnă birocraţie în achiziţii publice pentru a ne asigura că aceşti bani europeni, peste un miliard de euro în cazul Cloud-ului guvernamental, vor putea să vină la timp în România.

Din punct de vedere practic al nivelului de implementare al cloud-ului, astăzi, pentru cele 530 de milioane pentru componenta hard, avem începute şase achiziţii publice şi încă şase achiziţii publice sunt în pregătire şi urmează să fie lansate în septembrie, maxim până la jumătatea lui octombrie şi încă una până la finalul anului.

Suntem în grafic din acest punct de vedere şi mai vin cu o veste foarte bună: o finanţare din POCIDIF care a fost pusă în transparenţă decizională – 524 de milioane euro, care vor fi folosiţi exclusiv pentru migrarea acestor baze de date (…) pentru că avem nevoie de un sistem integrat de 360 de grade în care fiecare autoritate publică să poată să comunice cu cealaltă, să poată să partajeze date pentru a nu trebui să fie consultate de foarte multe ori de oameni”, a declarat, joi, ministrul Cercetării, într-o conferinţă de presă, în marja Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări (I3M).

El a precizat că, în momentul de faţă, prin finanţarea menţionată vor fi „30 de instituţii publice în primă fază care vor migra către Cloud-ul guvernamental”.

Potrivit lui Bogdan Ivan, România şi-a asumat ca până la finalul anului 2024 Cloud-ul guvernamental să fie 70% funcţional, iar până la finalul lui 2026 – 100%.

De asemenea, ministrul a exprimat speranţa ca în cel mai scurt timp autovehiculele să poată fi înmatriculate online.

„Avem două proiecte foarte mari pe zona de digitalizare”

„Avem deja un nou fond de inovare care poate finanța cu zeci de miliarde de euro start-up-urile din România”, a anunțat ministrul, în exclusivitate pentru PS News.

Ivan spune că există o misiune comună la nivelul statelor.

„Ne-am dat seama că fiecare stat, dincolo de agenda proprie, avem foarte multe puncte comune. Și dacă nu avem relații bune cu colegii noștri, nu vom putea să traversăm această perioadă plină de provocări”, este de părere ministrul.

Un lucru este clar, arată acesta: „România începe să devină un hub regional pentru inovare, tehnologie, inovație și va putea fi un model nu doar pentru țările din estul Europei, dar și pentru cele din afara Europei”, mai punctează politicianul, în exclusivitate pentru PS News.

Bogdan Ivan a vorbit și despre proiecte concrete: „România a depus deja, în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, două proiecte foarte mari pe zona de digitalizare, de peste 200 milioane de euro: un super computer și un computer de inteligență artificială – cea mai nouă tehnologie existentă pe piața mondială”, conchide ministrul.

Acord de colaborare pentru transformare digitală între România, Republica Moldova şi IBM România

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării din România, Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării din Republica Moldova şi IBM România au semnat joi, 7 septembrie 2023, și un acord de colaborare în domeniul tehnologiei şi digitalizării.

Memorandumul îşi propune să stabilească o cooperare pentru a desfăşura schimburi de bune practici şi expertiză privind cloud-ul guvernamental şi tehnologii inovatoare, dezvoltarea de soluţii digitale şi implementarea de proiecte comune în domeniul transformării digitale.Documentul a fost semnat de Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării din România, domnul Bogdan-Gruia Ivan, Secretarul de Stat cu atribuţii pe digitalizare al Republicii Moldova, domnul Mihai Lupaşcu, în numele ministrului Dezvoltării Economice şi Digitalizării, domnul Dumitru Alaiba, şi liderul IBM România şi Moldova, doamna Cerasela Baiculescu.

„Transformarea digitală a României prin implementarea unui sistem modern de e-guvernare este o prioritate a mandatului meu de ministru. Acesta este un moment istoric pentru România. Dezvoltarea unui spaţiu digital comun România – Moldova pentru care folosim expertiza şi resursele unui lider tehnologic precum IBM este pasul către viitorul pe care îl facem. Prin memorandumul semnat astăzi, România face un salt uriaş către digitalizare şi inovare”, a declarat Bogdan Ivan.

„La Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării din Republica Moldova, considerăm cooperarea dintre sectorul public şi cel privat ca forţa din spatele accelerării transformării digitale şi încurajării creşterii durabile a mediului privat. Colaborarea cu MCID şi IBM urmare acestui Memorandum este o oportunitate valoroasă pentru noi. Ne va permite să testăm soluţii tehnologice inovatoare, să beneficiem de sprijin în dezvoltarea resurselor noastre umane şi să creăm programe de sprijin în inovaţie, printre alte beneficii. Suntem extrem de încântaţi de potenţialul acestui Memorandum”, a transmis Dumitru Alaiba.

„Prin această colaborare strategică cu Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, ne propunem să consolidăm angajamentul de a sprijini agendele naţionale ale României şi ale Republicii Moldova şi să contribuim la accelerarea economiilor ţărilor cu tehnologii inovatoare şi expertiza industrială a IBM. Memorandumul de înţelegere îşi propune să consolideze domeniul tehnologiei informaţiei în cele două ţări, precum şi să ajute la dezvoltarea competenţelor şi talentelor locale”, a declarat Cerasela Baiculescu, Country Leader IBM România şi Moldova.

Memorandumul semnat astăzi conturează intenţia părţilor de a coopera pe procesele de transformare digitală din sectorul public din Republica Moldova şi România prin utilizarea tehnologiilor inovatoare şi a proceselor eficiente, bazate pe cea mai bună tehnologie disponibilă, pentru a sprijini procesul de digitalizare a României şi Republicii Moldova, pentru domeniile descrise în agenda comună a ţărilor.

Acordul face parte dintr-o serie de acţiuni de atragere a partenerilor privaţi pentru a accelera transformarea digitală a celor două ţări, întreprinse de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: