Costin Hazarian, Consilier General PNL și Președinte al Comisiei de Urbanism din Primăria Municipiului București este invitat în emisiunea Puterea Știrilor.
PUZ-urile dau bătăi de cap. De ce nu se mai construiește în Capitală.
Invitatul începe cu un istoric al situației urbanistice.
„Există planul urbanistic general, aprobat în 2000, până în 2010, când trebuia să avem alt plan urbanistic general (PUG). Primăria Capitalei nu s-a ocupat să updateze acest plan (…) cu măsuri care să îmbunătățească calitatea vieții a celor care locuiesc în oraș. Administrațiile care s-au succedat de-a lungul timpului nu s-au preocupat. A existat o nepăsare. Planul a pierdut” legătura cu situația actuală, și au apărut aceste planuri urbanistice zonale: planuri urbanistice zonale (PUZ) și planuri urbanistice detaliu (PUD). Prin ele se detaliază anumite zone (…)”, spune invitatul.
Acesta explică importanța unui PUG actualizat: să traseze niște direcții clare de dezvoltare astfel încât cei care vor să-și facă case sau să dezvolte clădiri mai înalte și blocuri sau construcții de birouri să știe clar, să existe o transparență: când cineva vrea să facă o astfel de investiție, să știe unde să-și
cumpere teren.
PUZ-urile nu sunt o prioritate pentru edilul Capitalei, arată invitatul. În trei ani de zile a intrat numai planul urbanistic zonal care se referă la magistrala de metrou M4. Restul sunt blocate. Și asta pentru că Primarul General nu le pune pe ordinea de zi, fără vreo explicație.
„S-au făcut planuri urbanistice zonale, eu n-am fost adeptul lor, pentru că corect ar fi fost să apară un nou PUG. Primăria Capitalei neocupându-se de un nou PUG, primăriile de sector au zis că se ocupă ele și au făcut propriile PUZ-uri. Au existat multe derogatorii”, mai arată consilierul.
Funcționarul dă exemplu blocajul care există acum la nivelul Municipiului București.
„Din câte știu, sunt și PUZ-uri care sunt făcute pentru că sunt obligați să le facă, pentru că sunt suprafețe mai mari de 3.000 metri pătrați sau pentru că doresc schimbarea funcțiunii din cea industrială în locuințe în birou, în servicii ș.a.m.d. Legea nu prevede că ești obligat să schimbi, dar dacă tu cumperi un teren care are un caracter, să zic așa, o funcțiune industrială, da, și tu știi că arhitectul șef sau primăria nu încurajează ca tu să faci industrie în centrul orașului? Ok, zici mă, hai să vedem cu ce, cum, în ce putem să schimbăm? Care e instrumentul prin care tu poți să schimbi funcționarea acelui teren? PUZ-ul.”, explică invitatul.
Hazarian spune că a solicitat lui Nicușor Dan să rezolve situația cu PUZ-urile.
„I-am solicitat multe lucruri primarului general, dar fără rezultat”. Iar consilierilor generali li s-a transmis că nu li se permite să pună pe ordinea de zi proiecte”, mai arată funcționarul.
Acesta arată că a făcut diverse adrese primarului și solicitări privind respingerea unor proiecte de pe ordinea de zi.
Primarul a „răspuns” cu un proiect de aprobare a respingerii, explică invitatul, prin care arată cum încearcă Nicușor Dan să decidă în ceea ce privește proiectele pe PUZ-uri.
Autor
-
Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News