Alegeri 2024. Ce va influența prezența la vot

Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

Invitat la Puterea Știrilor, sociologul Darie Cristea a vorbit, printre altele, și despre clasamentul partidelor în ultimele sondaje de opinie. În acest context, sociologul a atras atenția asupra faptului că prezența la vot este cea care poate genera schimbări majore în clasament. „Una este să calculezi din 60% prezența la vot, alta e din 35%, alta e din 50%. E posibil să fie schimbări măcar de ierarhii acolo”, este de părere Darie Cristea.

„Cele mai multe sondaje dau PSD-ul pe undeva imediat sub 30% dar nu acolo și nu peste. Și diverse sondaje așază PNL-ul și AUR undeva în jurul a 20%, plus – minus ceva. Unii îi dau pe unii pe locul doi, alții pe ceilalți. E posibil să fie și chestiuni contextuale, depinde ce ieșiri publice au mai fost, ce scandal a mai fost. Până la urmă, PNL-ul este partid de guvernare,  duce o povară mai mare decât AUR din din punctul acesta de vedere.

Pe de altă parte, aici ar trebui să avem mai multă atenție și din păcate, nici publicul nu este atent la treaba asta, nici presa. Când se lansează cifre privind intenția de vot, cred că ar trebui să fim mai atenți la din ce prezență estimată sunt calculate. Pentru că una este să calculezi din 60% prezența la vot, alta e din 35%, alta e din 50%. E posibil să fie schimbări măcar de ierarhii acolo. Și de fapt, asta este partea interesantă: să evaluezi, în funcție de prezența la vot, cam cum se mișcă ierarhia și scorurile acestor partide”, a declarat sociologul Darie Cristea, la Puterea Știrilor.

Ce va influența prezența la vot la alegerile din 2024

„De fapt, cea mai greu de estimat variabilă în sociologia aceasta electorală e prezența la vot, nu distribuția voturilor. Pentru că prezența la vot, spre deosebire de pur și simplu o opinie sau preferință pentru partide, presupune a trece de la o declarație la un comportament, și între lucrul acesta se vor întâmpla foarte mult în următoarea perioadă. Prezența la vot va fi influențată, în primul rând, de capacitatea partidelor de a crea această emoție. Emoția nu este creată neapărat de teme. Iarăși, noi de obicei ne uităm pe sondaje în timpul alegerilor și vedem că oamenii au aceleași nemulțumiri, că n-avem autostrăzi, că e corupție. Sincer, dacă ne uităm în ultimii 30 de ani sunt exact aceleași teme, drept urmare încep să-mi pun problema în ce măsură aceste teme scot oamenii până la urmă în stradă să voteze. Și atunci probabil diverse partide vor încerca să meargă pe a crea diverse tipuri de emoție. Acum contează foarte mult cum se va arăta acest pachet politic care ni se va propune. În primul rând, va conta foarte mul ce oameni vom avea pe liste, pentru că discuția celebră cu ați votat cu ăia, nu mai fiți nemulțumiți de ei, că voi ați votat, nu e foarte corectă, venind din partea politicienilor către cetățeni și aici e timpul să apărăm opțiunile cetățenilor.

Până la urmă, poate cetățenii sunt nemulțumiți de ce văd pe acele liste. Eu cred că provocarea asta în acest moment se adresează în primul rând partidelor tradiționale. PNL și PSD trebuie să gândească foarte bine ce pun pe acele liste, pentru că ele nu vor fi beneficiarul nemulțumirii publice, așa cum va fi AUR. La AUR e o viziune cumva monolitică, aproape că nu contează ce vor pune pe listele acela, cel puțin pentru alegerile parlamentare, în timp ce la PNL și la PSD ce vor pune pe listă practic va declanșa diverse alte nemulțumiri și critici din partea din partea publicului. Deci e mai important pentru PNL și PSD să vină cu niște liste ireproșabile decât pentru AUR”, a continuat sociologul, la Puterea Știrilor.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: