ANALIZĂ Mărirea și decăderea familiei Buzatu. Cine sunt baronii din Vaslui

buzatu
Sursa foto: Inquam / George Calin

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat sâmbătă, după şedinţa Biroului Permanent Naţional, că preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu – reţinut de DNA pentru o mită de peste 1 milion de lei – a fost exclus din PSD. De asemenea, fiul acestuia, Tudor Buzatu, a demisionat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. Și soţia lui Dumitru Buzatu, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a fost suspendată din partid. În ciuda faptului că familia Buzatu a fost practic trasă pe linie moartă și eliminată din sânul PSD, multă vreme Partidul Social Democrat nu a părut foarte deranjat de activitatea familiei Buzatu. Membri acestei familii au ajuns niște adevărați baroni locali în județul Vaslui, acolo unde influența lor era uriașă.

Tudor Buzatu, secretar de stat

La începutul lui 2022 Tudor Buzatu a fost numit în funcţia de secretar de stat în cadrul Secretariatului General al Guvernului. Era pentru a doua oară când Tudor Buzatu, cu ajutorul lui Marian Neacșu, fost Viceprim-ministru al României, ajungea în această funcție. În martie 2018, Viorica Dăncilă îl numea pe Tudor Buzatu secretar de stat în aparatul de lucru al Anei Birchall, pe atunci vicepremier responsabil de parteneriatele strategice. Ana Birchall fusese aleasă deputat de Vaslui, județ în care PSD era reprezentat de tatăl Dumitru Buzatu. La numirea din 2018, tatăl declara despre fiu că acesta a fost recomandat pentru funcție de „organizatia de tineret (a PSD Vaslui) pe care o conduce si a organizatiei de la Vaslui a Partidului Social Democrat si, din punctul acesta de vedere, fiind un post politic, nu cred ca este vreo problema. Il recomanda pregatirea, activitatea in partid, implicarea, cunoasterea limbilor straine”.

Dumitru Buzatu, lider în Vaslui 11 ani

De asemenea, familia Buzatu era apropiată de fostul lider PSD, Liviu Dragnea. După căderea acestuia din urmă, familia Buzatu a început apropierea de noul lider PSD, Marcel Ciolacu. Dumitru Buzatu s-a aflat la conducerea Consiliului Județean Vaslui timp de 11 ani. În 2020 a fost susținut de Marcel Ciolacu în mod deschis pentru un nou mandat. Președintele PSD s-a deplasat până la Vaslui unde s-a fotografiat alături de Dumitru Buzatu.

Dumitru Buzatu este totodată unul dintre cei mai longevivi membri PSD, fiind practic în partid încă de la începuturile sale. Buzatu a fost ales prima oară deputat în legislatura 1992-1996, din partea județului Vaslui pe listele partidului PDSR. De atunci nu a mai părăsit partidul, fiind ales și în legislaturile 1996 – 2000 și 2000 – 2004. Din 2012 s-a aflat la conducerea Consiliului Județean Vaslui căpătând treptat notorietate și influență.

Fosta soție, parlamentar din 2004

Fosta soție a lui Dumitru Buzatu este parlamentar din 2004, cu o întrerupere între 2008 și 2012. Aceasta îl apără pe Buzatu, spunând că a fost victima unei înscenări și îl crede nevinovat. De altfel, aceasta contestă și propria-i suspendare din partid în ședința-fulger din această dimineață, argumentând că este membră a PSD (anterior PDSR) din 4 ianuarie 1990. Ea mai spune că adevăratele voci ale partidului trebuie excluse, trimițând săgeți către conducerea PSD.

„Nu sunt de acord cu decizia conducerii PSD. În primul rând, trebuie să spun că nici nu cred în vinovăția lui Dumitru Buzatu. Cred că a fost o înscenare, dar nu înțeleg în niciun fel suspendarea mea din partid. Sunt membră a acestui partid din 4 ianuarie 1990. Am construit la acest partid. Am trecut prin 5 rânduri de alegeri. Sunt la al cincilea mandat. Am fost căsătorită, e adevărat, cu Dumitru Buzatu în tinerețe. Suntem despărțiți de peste 20 de ani și divorțați legal din 2015”, spune Gabriela Crețu, fosta șotie a baronului local Dumitru Buzatu.

Menționăm că Gabriela Crețu a exercitat și funcția de europarlamentar între 2007 și 2009.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: