UPDATE Ce decizii s-au luat în ședința BPN a PNL. Anunțul lui Nicolae Ciucă

Sigla PNL
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA

UPDATE 13:41

Preşedintele liberalilor, Nicolae Ciucă, a anunţat că mandatul PNL la negocierile privind rotaţia premierilor este acela de a reduce numărul de ministere şi a funcţiilor de secretar de stat. Prim-ministrul a adăugat că în total sunt acum 154 de secretari de stat, însă numărul acestora poate fi redus, deoarece un minister poate funcţiona şi cu doi-trei secretari de stat. Ciucă a mai spus că nu au fost discuţii la şedinţa liberalilor de marţi despre împărţirea portofoliilor în viitorul Guvern între partidele din coaliţie. Întrebat dacă doreşte să rămână în Guvern sau să preia şefia Senatului, liderul PNL a precizat că este prematur să se pronunţe asupra subiectului.

„La negocieri vom vedea care vor fi solicitările celorlalţi parteneri şi vom lua o decizie. Dacă nu se rămâne îmn protocol, varianta este să renegociem tot ceea ce înseamnă distribuirea responsabilităţii ministerelor, cu condiţia reduceri numărului de ministere, a secretarilor de stat, subsecretari de stat, agenţii guvernamentale. (…) Sunt în total 154 de secretari de stat. Reducerea oricum trebuie să fie substanţială, astfel încât să asigure funcţionarea fiecărui minister. Cei care au ocupat funcţii de ministru în fostele guvernări au făcut menţiunea că se poate funcţiona şi cu doi-trei funcţionari de stat şi eu sunt de acord. Cât am fost ministru al Apărării am modificat legea şi iată că Ministerul funcţionează şi cu doi secretari de stat”, a declarat Nicolae Ciucă, la finalul Biroului Politic Naţional al PNL care a avut loc marţi la Parlament.

Întrebat dacă UDMR e dispusă să renunţe la unul din cele trei ministere pe care le are în actualul Guvern, Nicolae Ciucă a răspuns: „Am înţeles. Dacă ne referim la reprezentarea în interiorul Guvernului şi la reducerea numărului de portofolii, atunci e algebră simplă şi trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine în funcţie de reprezentarea îmn Parlament. În momentul de faţă nu am discutat absolut nimic pe acest subiect”.

Chestionat ce funcţie ar putea ocupa în viitorul Executiv sau dacă rămâne în Guvern ori vrea preluarea şefiei Senatului, Ciucă a replicat: „Este prematur să mă pronunţ acum pentru ce funcţie voi decide să ocup, ţinând cont că neavând finalizate negocierile asupra structurii Guvernului şi modului în care se vor redistribui portofoliile, nu pot să vă spun acum dacă rămân în Guvern sau merg la Senat”.

Întrebat mai departe dacă doreşte să rămână în viitorul Executiv sau dacă doreşte şefia Senatului, premierul a precizat scurt: „E o chestiune personală”.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat că social-democraţii i-au dat mandat, în Consiliul Politic Naţional al partidului de marţi, pentru a fi redus numărul de ministere, de secretari de stat şi a agenţiilor guvernamentale, în viitorul Guvern, după rotaţia premierilor.

–––––––––

Biroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal s-a reunit, marți, începând cu ora 11:00, în sala grupului PNL din Camera Deputaţilor. Potrivit surselor PS News, liberalii au luat trei decizii importante în cadrul BPN: cine va face parte din echipa care va negocia în coaliție programul de guvernare, formula de guvern după rotativă și titularii portofoliilor, precum și reducerea numărului secretarilor de stat. Potrivit surselor citate, la ședința BPN a PNL participă și Ilie Bolojan și Emil Boc. De asemenea, din sală s-a propus ca echipa de negociere să ceară un pact de neagresiune între partenerii de coaliție, precum și un pact de necolaborare cu AUR.

„PNL a fost un partener onest și predictibil la guvernare, și-a ținut toate angajamentele, a urmărit doar dezvoltarea sănătoasă a României și stabilitatea. Nu am cerut absolut nimic, am cerut să ne facem treaba, am pus amprenta liberală pe dezvoltare, educație sănătate. Nu PNL este generator de discuții. Putem sa înțelegem că sunt alte discuții, ok, dacă sunt, negociem. Dar nu a fost corect să aibă loc niște discuții care nu au vizat funcții absolut deloc și să se arunce fake news-ul că noi am vrea posturile cuiva”, a spus președintele PNL, Nicolae Ciucă, în cadrul ședinței.

Ulterior BPN, liderii liberali vor participa la o ședință comună cu omologii lor de la PSD, în cadrul căreia se va discuta strategia privind protocolul coaliţiei, dar şi cine vor fi titularii portofoliilor în noul Executiv condus de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Principala decizie pe care trebuie să o ia cele două partide este respectarea sau nu a protocolului semnat la constituirea coaliţeii de guvernare, în urmă cu un an şi jumătate sau deschiderea negocierilor pentru un nou aranjament în Executiv, în condiţiile în care atât PSD cât şi PNL şi-ar dori păsgtrarea unor portofolii, precum Transporturile şi Investiţiile şi Proiectele Europene.

Ciucă își va depune mandatul pe 26 mai

În cazul PNL, conducerea va analiza şi ce rol va avea premierul Nicolae Ciucă, preşedinte al formaţiunii, după ce va renunţa la funcţie, scenariile vehiculate vizând atât postul de vicepremier, precum şi un portofoliu din ministerele de forţă. O altă variantă este să meargă preşedinte al Senatului.

Potrivit unor surse politice, premierul Nicolae Ciucă este hotărât ca pe 26 mai să îşi depună mandatul, pentru a se face rocada guvernamentală, au precizat sursele politice, care arată că liderul PNL nu vrea să preia ministerul Apărării în noul Executiv condus de Marcel Ciolacu, dar se gândeşte la varianta funcţiei de vicepremier.

Liberalii vor să-și impună programul de guvernare

De asemenea, Partidul Naţional Liberal şi-a definitivat programul de guvernare cu care se va prezenta la negocieri în coaliție. Acest program va fi negociat cu partenerii din PSD, iar liberalii cer ca, de exemplu, la Ministerul Finanțelor, viitorul program de guvernare să spună că datoria publică pe termen mediu nu trebuie să depășească 60% din PIB. Probleme sunt atunci când datoria deja ajunge la 50%, însă liberalii pun această condiție și își fac o strategie pe termen mediu.

Aceștia mai cer să nu fie luate măsuri de relaxare fiscală în această perioadă și spun că orice măsură care are impact bugetar trebuie să fie foarte bine cumpănită.

Ce se întâmplă cu taxarea veniturilor şi proprietăţilor

PNL vrea, de asemenea, reformarea taxării veniturilor și proprietăților, reducerea stimulentelor fiscale acordate în prezent, să fie lărgită baza de impozitare și să fie întărită administrația fiscală. Tot liberalii susțin că este nevoie să crească veniturile colectate de administrația fiscală cu cel puțin 2,5 puncte procentuale din PIB.

Mai mulți bani pentru Transporturi

În ceea ce privește planurile pentru Ministerul Transporturilor, nu este clar în momentul de față dacă vor prelua acest minister sau dacă ajunge la PSD. Însă cei din PNL cer ca orice cale rutieră de mare viteză să fie accesată în maxim o oră din orice punct de plecare al țării și ca orice punct de destinație să poată fi atins în maximum două ore de la un aeroport.

Totodată, liberalii vor ca 2% din PIB să fie alocat pentru infrastructura de transport până în 2030.

Măsuri sociale 

În ceea ce privește ajutoarele acordate românilor care sunt în subordinea MIPE, cei din PNL spun că trebuie să continue măsurile sociale și anul acesta:

– 1.400 de lei/sezon pentru plata facturilor la energie;

– șase tranșe de 50 de euro pentru vouchere de alimente, vouchere pentru rechizite și îmbrăcăminte;

– trusouri pentru copiii nou-născuți în familii dezavantajate;

– apar voucherele de reziliență, adică 2.000 de euro bani europeni pentru aparatură electrocasnică pentru eficiență energetică și alți 2.000 de euro pentru renovare de locuință.

În același program de guvernare al PNL mai este și un proiect ce se numește „Fabricat în România”. Acesta vorbește despre stimularea producției interne și a lanțurilor de aprovizionare. Vorbim de bani care s-ar acorda pe durata mai multor ani. Eligibile vor fi persoanele cu vârsta de 45 și peste 45 de ani și întreprinderile mici și mijlocii, iar ajutoarele de minimis să fie cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro pentru fiecare IMM.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: