Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț, este invitat în emisiunea „Puterea Știrilor”. Acesta vorbește despre impactul măsurilor fiscale asupra Camerei de Comerț.
R: Am aflat ce conține pachetul de măsuri fiscale, sunt foarte multe măsuri care au generat deja nemulțumiri. Domnule Daraban, în ce măsură este afectată Camera de Comerț de aceste noi măsuri fiscale?
Mihai Daraban, președinte CCIR: „Nu CCIR ca instituție este afectată, ci ca societate luată individual, dar se va adapta condițiilor. Dar problemele sunt în plan de atractivitate. Devenim neatractivi pentru investițiile care pot veni în România. Ele trebuie să vină. Guvernanții noștri nu se uită la cifrele import-export. Și trebuie să ne uităm mai mult la cifrele de export. Avem nevoie de sfere de producție pentru bunuri de larg consum pentru satisfacerea consumatorului român. Importul nostru nu este doar de produse alimentare. Doar 1,7 sunt pe alimente, restul se referă la electrocasnice și device-uri tehnologice, precum nave pentru șantiere”, arată invitatul.
România nu mai produce intern mai nimic, punctează Daraban și dă exemplul producerii de televizoare.
„Noi nu avem o fabrică de televizoare. Avem o singură fabrică de frigidere la Găești. Nu mai vorbim de aspiratoare, fier de călcat etc., care nu se produc în România, doar se importă. Avem o problemă. Iar ca să aducem investiții, trebuie să oferim ceva”, explică Daraban.
R: Se vorbește domnule Daraban, după cum am ascultat în materialul anterior, despre un impozit de 1% pe cifra de afaceri a IMM-urilor până la venituri de până la 60.000 euro pe an și de 3% dacă veniturile depășesc această sumă. În ce măsură credeți că vor afectate IMM-URILE de această măsură?
Daraban: „Totodeauna am apelat la guvernați ca atunci când iau decizii, să înțeleagă cine sunt „pacienții” din teren. Altfel e greu să iei decizii. Avem 42.000 de mii de întreprinderi și 788.000 de microîntreprinderi, care ar trebui să angajeze 9 persoane, dar nici măcar o persoană nu se angajează”.
Daraban dă și exemplul fermierilor.
„Acea entitate care apelează la subvenții. sunt 796.000. Din ei, doar 26.200 depun bilanțul la Fisc”. Acesta arată, astfel, că e grea o discuție despre agricultură competitivă.
În ceea ce privește importanța capitalului străin, Daraban spune că acesta este vital. „Fără capital străin închidem lumina, și la propriu, și la figurat”, spune acesta.
Autor
-
Simona-Maria Chirciu, editor coordonator. Simona-Maria Chirciu este Doctor în Științe Politice, autoare și expertă pe drepturile omului. Cu o experiență de peste 7 ani în presa scrisă și online, a ținut ateliere pe Media Literacy, tehnici de manipulare și Fake News.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News