Costurile de administrare şi întreţinere ale clădirilor de birouri ar putea creşte, în medie, cu 13% în 2024 (analiză)

Sursa: X

Costurile de administrare şi întreţinere ale clădirilor de birouri din portofoliul Colliers România au crescut cu 9% anul trecut comparativ cu 2022, iar pentru 2024, se aşteaptă să urce, în medie, cu 13%, arată o analiză realizată de compania de servicii de consultanţă imobiliară.

Costurile mai ridicate pentru servicii în general, inclusiv pe fondul salariilor mai mari, şi o prezenţă îmbunătăţită a angajaţilor la birou în 2023 au fost factorii care au generat această tendinţă.

Colliers România administrează aproximativ 680.000 de metri pătraţi de spaţii imobiliare (dintre care aproape 600.000 metri pătraţi reprezintă birouri şi restul depozite industriale), ceea ce face ca datele companiei în privinţa costurilor administrative să fie destul de reprezentative pentru întreaga piaţă. Întrucât costurile cu utilităţile nu sunt incluse în toate bugetele de costuri de administrare, ci mai degrabă plătite direct de către chiriaşi, Colliers a exclus utilităţile din această analiză pentru a păstra comparabilitatea datelor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: