ANALIZĂ Cine va controla județul Vaslui după epoca Buzatu

Sursa goto: Inquam photos/George Calin
Sursa goto: Inquam photos/George Calin

Epoca lui Dumitru Buzatu în Vaslui a ajuns la final, după mai bine de 20 de ani în care a controlat viitorul județului. Baronul PSD a fost arestat de DNA pentru luare de mită, iar partidul trebuie să se gândească la viitorul an electoral.

Dumitru Buzatu a controlat politica din Vaslui încă din 1992, imediat după revoluție. Atunci a devenit deputat și a continuat la Camera Deputaților până în 2004. În 2012, Buzatu a devenit președinte al Consiliului Județean Vaslui, în locul unui alt baron PSD-ist, Vasile Mihalachi. PSD a monopolizat județul Vaslui în ultimii 30 de ani, iar în 2020 a fost aproape să piardă controlul.

PNL, aproape să-l învingă pe Buzatu

PNL în perioada 2019-2020 a traversat una dintre cele mai bune perioade ale sale din ultimele 3 decenii. Liberalii aveau 40% în sondaje, însă pandemia a stricat socotelile partidului, care voia alegeri anticipate. Totuși, la alegerile locale din septembrie 2020, PNL a reușit să fie periculos pentru PSD în județul Vaslui.

Baronul Buzatu l-a avut principal rival pe Marius Arcăleanu, din partea PNL. Buzatu a obținut 39,56% din voturi, într-un județ în care PSD nu avea teoretic rivali. Pe locul doi a fost candidatul PNL cu 34,78% din voturi. Doar 5 procente i-au despărțit pe cei doi candidați, ceea ce poate părea mult, însă în realitate e foarte puțin ținând cont că PSD controlează județul de 30 de ani.

Rezultatul din 2020 arată că vasluienii își pierduseră încrederea în baronul Buzatu, după ce în 2016 PSD obținuse peste 60% la alegerile locale din Vaslui.

PNL la alegerile din 2024

Chiar dacă PNL a mai pierdut din voturi, comparativ cu 2020, liberalii pot recupera după scandalul de corupție a lui Buzatu. Organizația județeană PNL Vaslui este condusă, din ianuarie 2023, de Robert Vladă, după ce Marius Arcăleanu a fost exclus din partid și a trecut la Forța Dreptei.

PNL Vaslui are un politician foarte influent, în persoana lui Nelu Tătaru, fost ministru al sănătății. Nelu Tătaru este, în prezent, deputat de Vaslui și conduce și filiala din orașul Vaslui. Acesta și-a propus ca PNL Vaslui să aibă lista cu candidații pentru alegerile locale finalizată până la sfârșit de 2023.

„După luna septembrie o să avem sondaje făcute peste tot la nivel de filială, iar în perioada octombrie – noiembrie va fi făcut un sondaj şi de la nivel naţional, astfel încât să avem stabiliţi candidaţii pentru Consiliul Judeţean şi municipiul reşedinţă, care urmează să fie votaţi în Biroul Politic Naţional. (…) Finalul anului trebuie să ne prindă cu candidaţii pentru alegerile locale stabiliţi”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a spus că este prea devreme să vorbească despre o candidatură a sa pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, dar nici nu a exclus un astfel de scenariu. Astfel, fostul ministru rămâne în cărți și poate fi o soluție pentru ca liberalii să încerce să cucerească județul Vaslui. Pentru PNL nu este clar, momentan, dacă va merge singur la alegeri sau va forma o alianță cu PSD.

PSD după epoca Buzatu

PSD are cel mai mult de suferit și încearcă să se refacă rapid după epoca Buzatu. Totuși discursul anti-corupție nu este una dintre preocupările vasluienilor. Dar PSD trebuie să fie atent și la PNL, și la AUR care se descurcă foarte bine în județele sărace din România. La alegerile parlamentare din 2020, AUR a obținut 12% și a câștigat un mandat de deputat.

PSD-iștii l-au ales pe Ciprian Trifan în funcția de președinte-interimar al Consiliului Județean Vaslui. Trifan a fost vicepreședinte CJ și este foarte apropiat de familia Buzatu, ajungând în Consiliu tocmai datorită lui Buzatu.

„A lucrat cu mine atâția ani de zile și este un om care are experiența necesară pentru a fi vicepreședinte, știe cum merg lucrurile”, a declarat Dumitru Buzatu despre Trifan.

Există posibilitatea ca Marcel Ciolacu, președintele PSD, să intervină de la București și să decidă cineva conduce județul, sau îi va lăsa pe membrii PSD Vaslui să-și decidă singuri viitorul. PSD Vaslui are doi deputați care au mandate de 16 de ani. Irinel Stativă și Solomon Adrian sunt ambii la al patrulea mandat de deputat. În 2020, aceștia au ajuns în atenția mass mediei după ce au refuzat să poarte masca într-un local din București.

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: