Aproape o jumătate de milion de români sunt rezidenți temporar în străinătate, arată datele Institutului Național de Statistică aferente Recensământului din 2021/2022. Dacă economic acest lucru este profitabil, pentru că euro-navetiștii plecați la muncă trimit miliarde de dolari anual în țară, demografic și social este un dezastru, atrag atenția sociologii.
Numărul total al românilor de vârstă activă care au părăsit țara pentru a-și căuta un rost afară este estimat la 3-4 milioane de persoane. O statistică exactă a celor stabiliți de mai mult de un an în alte țări nu există și nici nu vom avea întrucât ultimul recensământ derulat anul trecut nu a inclus o astfel de întrebare în formularul de recenzare.
Institutul Național de Statistică a făcut publice la finalul lui septembrie câteva date referitoare și la migrația temporară externă – sub un an –, din care rezultă că aproape o jumătate de milion de români – mai exact 457.000 – au declarat că au reședință temporară în afara țării.
Dintre ei, aproape un sfert – 24% – se află în Italia, 111.000 de persoane au spus că se află în această țară de aproape un an, în timp ce 2.400 au declarat că sunt plecați de una sau două luni.
Pe locul al doilea în topul preferințelor românilor plecați afară este Germania, țară de destinație pentru 89.000 de români, și pe locul al treilea, Marea Britanie, unde se află 67.000 de români migranți temporar.
Beneficii, dar și costuri deloc mici
Potrivit sociologului prof.dr. Dumitru Sandu, ceea ce se întâmplă cu migrația în străinătate ar trebui să constituie un subiect aflat pe agenda societății românești, la fel ca și evoluția PIB-ului. Pentru că, prin plecarea și revenirea românilor din și în țară sunt condiționate procese economice și sociale majore, mai spune expertul.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News