DEZVĂLUIRI despre baronii din spatele lui Freiherr Klaus Iohannis. Episodul 2

După ce v-am prezentat marți aspecte interesante despre ce baroni roiesc în jurul lui Freiherr Iohannis, el însuși un baron prin definiție.

PSnews continuă dezvăluirile despre ce armată de baroneți stau în spatele prezidențiabilului ACL.

Citește episodul 1: Freiherr Iohannis- baronul care se visează președinte!

Protagoniștii episodului de astăzi sunt doi lideri importanți ai PNL și PDL. Unul este foarte puțin cunoscut în politica mare, dar care este printre cei mai importanți lideri în liga mare  a baronilor dâmbovițeni. Pe numele lui Mircea Moloț, șef al CJ Hunedoara. Celălalt e mult mai cunoscut românilor de rând, dar ale cărui ”calități” de baron și conexiuni de familie sunt încă un mister pentru masa mare a populației. Numele lui Gheorghe Falcă, primar al Municipiului Arad.

Despre baronul Mircea Moloț românii din altă zonă decât Hunedoara nu știu prea multe. Totuși ”capacitățile” și influența baronului PNL de Hunedoara sunt unele recunoscute în piața politică din România. Șef de peste 10 ani peste județul Hunedoara, Mircea Moloț este unul din baronii pe care Iohannis se bazează să îi aducă sacul de voturi în Ardeal.

Apucăturile de baron ale lui Moloț sunt unele de notorietate în plan local. Fost colaborator al Securității, sub pseudonimul de Viorel Panţuru, conform celor de la adevarul.ro, proprietarul unui conac ce se întinde pe nu mai puțin de 84 de hectare într-una din comunele din județul Hunedoara, declarat incompatibil de ANI, dar rămas pe funcție, sunt câteva elemente ce îl plasează pe Moloț printre gașca mare de baroni din jurul lui Iohannis.

Memorabilă este reacție grofului de Hunedoara, din momentul în care a fost întrebat dacă se gândește la demisia din fruntea CJ Hunedoara, având în vedere că fusese declarat incompatibil de către ANI. “Numai dacă Dumnezeu nu mai îmi dă viaţă până la finalul mandatului (n.r.: din 2016) o să plec din postul de preşedinte. Deci, nu veţi scăpa de mine sub nici o formă, indiferent dacă sunt sau nu declarat incompatibil”,

Cum se manifestă și cum acționeză baronul Moloț în județul pe care îl patronează? Acțiuni de manual

Moloț este recunoscut printre colegii săi din PNL ca fiind artizanul unui mecanism ingenios de sifonare a banilor, după cum a dezvăluit jurnalistul Silviu Mănăstire în emisiunea pe care o realizează la Rtv, Dosarul zilei.

Cum funcționata rețeaua construită de Moloț și câțiva șefi din CJ Hunedoara?

Moloț, în calitate de președinte al CJ Hunedoara, aloca bani pentru reparatiile de drumuri către compania Drumuri si Poduri SA Deva, o companie de stat, aflat în subordinea directă a consiliului județean Hunedoara, așadar în subordinea baronului PNL de Hunedoara. Surpriză. În 2011, această companie de stat a intrat în faliment cu datorii de peste 10 milioane de euro, ceea ce era extrem de greu având în vedere că spre această instituție erau virate sume impresionante de bani. Insa, utilajele societații și activele ei cele mai bune au fost preluate de compania privată DRUPO SRL, deținută de un anume afacerist Gabriel Doda,  protejat de PSD la nivelul acestui județ. Șeful PNL Hunedoara a participat,  tacit, la toate afacerile lui Doda, având în vedere că până la ruperea USL Moloț a condus județul cu ajutorul PSD.

Interesant e că în 2013, procurorii l-au arestat pe afaceristul Gabriel Doda, dar și pe viceprimarul orașului Deva, Ovidiu Moș, cel care îl ajuta și proteja pe afacerist. Acuzatiile aduse de procurori au fost legate de evaziune fiscală și respectiv constituirea unui grup de crimă organizată.

Suma pe care Moloț a virat-o către firmele acestui Doda, în ultimii 7 ani, depășește 100 de milioane de euro, după cum a dezvăluit jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire. În timp, relația lui Moloț cu regele asfaltangiilor din Hunedoara s-a răcit, iar concomitent pe harta politico- financiară a județului Hunedoara a apărut o altă firmă, care, ușor-ușor, a devenit abonată la banii Consiliului Județean.  Noua firmă ”de casă” a lui Moloț ar fi controlată prietenii si subordonatii sai politici.

”Astfel, ca în basmele copilariei, în micul sat Vîşca, din comuna Vorţa, de care sigur nu ati auzit, exista o mică societate de construcții, numită Trans Construct Import Export SRL. Firma cu pricina este deținuta de un anume domn Emanoil Milică Pup – acest Milica, care nu ne spune nimic, a încasat însa peste 40 de milioane de euro de la consiliul judetean Hunedoara.

Firma de la țară deținută de Milică Pup a inceput din 2006 sa se umfle ca voinicul din poveste. In intervalul 2009 – 2011, firma de la Vîşca a incasat de la instituția condusă de șeful său politic Moloț peste 140 de milioane de lei. În anii următori, Moloț le-a servit alte și alte contracte de milioane. Să tot faci afaceri în satul Vişca! În final, afacersitul Pup a devenit viceprimarul comunei natale Vorţa. Vă dati seama, care este șansa statistică, ca o firmă de la țară cu câțiva angajați să încaseze zeci de milioane de euro de la stat!!!”, a dezvăluit jurnalistul RTV, Silviu Mănăstire.

Totuși, asupra baronului PNL de Hunedoara, Mircea Moloț, au apărut deja acuzațiile că ar fi platit ilegal bani grei acestei firme ”de casă” Trans Construct Import Export SRL – pentru lucrari de drumuri pe care nu le-a executat nici până în ziua de astăzi.

Pe lângă aceste acuzații, șeful liberal al județului Hunedoara mai are un proces de incompatibilitate cu ANI, dar și alte cateva acuzații că i-ar fi virat sume mari de bani publici din conturile instituției pe care o conduce, chiar către ginerele său, care evident are si el firmă de constructii, așa cum le stă bine baronilor din România.

Conform anumitor studii politice există teorii conform cărora dacă un candidat vrea să fie imbatabil are nevoie de un securist alături. Iohannis are mai mulți! Mircea Moloț este printre capii armatei de baroni din spatele șefului PNL, analizând modul de acțiune politică și nu numai al acestuia!

Ghiță ”Finu” Falcă- portretul baronului PDL convertit la iohannism

Un alt baron pe care se bazează puternic Klaus Iohannis este primarul Aradului, Gheorghe Falcă, cunoscut de apropiați drept ”Finul”. Sau ”Ginerică”. Falcă se poate lăuda și cu faptul că este finul lui Băsescu, dar și ginerele lui Gheorghe Seculici, fost vicepremier în guvernul Tăriceanu, personaj extrem de influent în PDL.

Pentru a înțelege mai bine situația, trebuie spus că în interiorul PDL, Falcă este într-un adevărat război cu Vasile Blaga. Totul a pornit după ce ”Finul” l-a pus la zid, în 2013, pe deputatul Alin Popoviciu, unul din colaboratorii lui Vasile Blaga. „Popoviciu e un bou care face partidul de ras la televizor”, spunea Falcă despre adversarul său din PDL, conform hotnews.ro

 Falcă era și unul din cei mai apropiați oameni ai Elenei Udrea, pe care a încercat să o convingă să îl susțină în demersul său de a deveni președinte al PDL.  Nu a reușit și totul a culminat cu o răceală a relațiilor Falcă-Udrea, ceea ce l-a pus pe edilul Aradului într-o poziție destul de grea în partid. Certat cu Blaga, dar și cu socrul Seculici,  părăsit de Udrea, după ce aceasta a demisionat în 2013 din partid, singura speranță a rămas a rămas la nașul Băsescu.

Chiar și așa, rămas relativ izolat, Falcă dovedește că este un actor major în PDL.

De ce este Falcă unul dintre cei mai grei baroni ai României

 

Acțiunile politice, tunurile din bani publici pe care acesta le-ar fi dat, îl plasează cu succes în arhetipul de baron local.

”În luna iunie a anului 2013, Ghiţă Falcă a scăpat de dosarul penal care l-a tras înapoi în carieră în toţi aceşti ani. Falcă a fost achitat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru luare de mită şi abuz în serviciu privind o tranzacţie imobiliară făcută în anul 2005. Chiar dacă a scăpat de acuzaţiile penale, afacerea imobiliară în care primarul a fost implicat ridică oricum semne de întrebare: el a făcut un schimb imobiliar avantajos (a dat un apartament în contul unei vile). Vila era deţinută de doi oameni de afaceri care au obţinut un teren din domeniul public al oraşului Arad la un preţ de trei ori mai mic decât cel real. Terenul de 5,2 hectare, situat în zona centrală a Aradului, pe care fusese amplasată fabrică Zahăr SA, a fost vândut de Consiliul Local firmei Elcon, în 2006, pentru circa 840.000 de euro. O zi mai târziu, compania a vândut terenul pentru aproape 2,94 milioane de euro. După ce au închis afacerea, cei doi oameni de afaceri au vândut şi apartamentul luat de la primarul Falcă pentru suma de 80.000 de euro”, a dezvăluit jurnalistul de investigații Silviu Mănăstire.

Numele lui Falcă apare și în dosarul Vămilor, care s-a soldat în 2013 cu arestări pe bandă rulantă. Un aspect de care trebuie să ținem cont este că Autoritatea Națională a Vămilor este o autoritate care funcționează în subordinea ANAF, condus ani buni de Sorin Blejnar, ajuns în această poziție ca urmare a susținerii organizației PDL- Arad, condusă de Falcă. Un alt aspect foarte interesant dezvăluit de cei de la Cotidianul ar fi că ancheta de amploare în care sunt implicați o serie de șefi  din rândul Vămilor  din Vest, care ar fi în ”subordinea” indirectă a lui Falcă, ar fi fost deschis în 2010, când ministru al Internelor era Vasile Blaga. Dacă ar fi să legăm această anchetă de războiul intern din Blaga și Falcă, lucrurile se leagă.

Ca să revenim la ”apucăturile” de baron ale lui Falcă, ca orice alt baron, acesta are legături cu un asfaltangiu. În cazul lui Falcă, regele astfaltului cu care acesta are legături strânse este  Georgică Cornu, cel despre care jurnalistul Silviu Mănăstire afirmă că ar fi invenția PDL- Arad, deci a lui Ghiță Falcă.

”In guvernarea portocalie, grupul PDL Arad taia si spanzura: aveau ministru de Interne in persoana lui Traian Igas si multi, multi oameni in Guvern. In acea perioada au fost derulate ample investitii in infrastructura judetului Arad. Majoritatea contractelor au fost castigate de Georgica Cornu, fie direct, fie in asociere. Reprezentantul lui Cornu in judetul Arad in relatia cu Primaria si Consiliul Judetean, de unde venea grosul banilor, era acest afacerist Florin Pasca, vecinul si prietenul primarului Falca. Evident, combinatiile de afaceri pe filiera Cornu- Pasca- Falca au ajuns sa fie cunoscute de tot Aradul. In final, in martie 2012, procurorii DNA si-au facut curaj si au descins la Primaria Arad, de unde au ridicat contractele firmei lui Georgica Cornu”, a prezentat jurnalistul Rtv.

Cornu, reținut de procurorii DNA în luna martie a anului 2014, a fost acuzat că făcea evaziune fiscală tocmai cu banii încasați de la Primăria și Consiliul Județean Arad.

Un alt caz de manual, în care baronul PDL, Gheorghe Falcă, este implicat direct este acela unde firma condusă de socrul său, Gheorghe Seculici , SC Proiect Arad SA a primit nu mai puțin de 18 contracte fără licitaţie de la Consiliul Judeţean şi de la Primăria Aradului, condusă chiar de ginerele lui Seculici, Gheorghe Falcă, valoarea fiind una de 17 miliarde de lei vechi, conform Grupului de Investigații Politice. Altfel spus, primarul Falcă îi atribuie contracte direct firmei deținute de socrul său, Gheorghe Falcă. Seamănă cumva a conflict de interese?

Un alt aspect care dovedește puterea crescândă a baronului Ghiță Falcă constă în numele grele pe care acesta a reușit să le propulseze în funcții extrem de importante la București.

Sorin Blejnar, fostul șef al ANAF sau Traian Igaș, fostul ministru al Internelor sunt invenția exclusivă a lui Gheorghe Falcă, ceea ce spune foarte multe despre capacitățile baronului PDL de Arad.

Pe lângă aceste aspecte controversate din evoluția politico- financiară a lui Falcă, în piața politică există și numeroase informații că ”Ginerică” nu și-ar fi abandonat complet visul de a ocupa funcția de președinte al PDL. Este practic omologul lui Ludovic Orban, cel care visează de ani buni să cucerească fotoliul de președinte al PNL.

Ghiță Falcă va fi element cheie și în campania prezidențială a lui Klaus Iohannis. Pe lângă voturile pe care Falcă le poate aduce în visteria lui Iohannis, faptul că este finul lui Băsescu îi oferă o poziție privilegiată lângă prezidențiabilul ACL. Baronul PDL de Arad are toate șansele ca după alegerile prezidențiale, în cazul în care Iohannis se va impune în bătălia prezidențială din această toamnă, să devină unul din oamenii de legătură dintre Iohannis și mentorul său politic, Traian Băsescu. Dacă totuși Iohannis nu se va impune în bătălia prezidențială, baronul Falcă tot va avea de câștigat. Blaga este șeful partidul și cel care îi conduce campania prezidențială lui Iohannis, iar un eșec la aceste alegeri va însemna mazilierea lui Blaga. Falcă stă la pândă. Studiază intens politologia, vorbește doar din tratate și teorii politice, pare să se îngrijească de imaginea sa și mai mult de atât, are suport politic de la ”cel mai influent politician al ultimilor 25 de ani, Traian Băsescu”, după cum Iohannis preciza.

Protagoniștii episodului de astăzi, Mircea Moloț și Gheorghe Falcă, sunt doi dintre capii baronilor din România. Faptele și acțiunile politice ale celor doi îi plasează pe aceștia în careul de as al baronilor care roiesc în acest moment în jurul lui Klaus Iohannis. Cu astfel de oameni în spatele său, Freiherr Iohannis, el însuși exponentul baroniadei dâmbovițene, încearcă totuși să facă din tema luptei cu baronii, tema principală a campaniei prezidențiale.

În zilele următoare o să vă prezentăm detalii despre alți baroni cu care Freiherr Iohannis stă nestingherit la masă. Evident, sunt și aceia apropiații de Traian Băsescu și au misiune în acest moment să îl susțină pe neamțul din fruntea PNL.

Până la următorul episod, așteptăm cu interes să mai auzim un pic din retorica lui Klaus Iohannis în ceea ce îi privește pe baroni.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: