Dezastrul drogurilor în România: Consumul de etnobotanice rămâne legal, deși ucide

Sursa foto: pixabay

Instituțiile statului sunt în alertă după ce fenomenul drogurilor a scăpat de sub control și a acaparat numeroase școli din România. Totuși, legislația actuală împotriva drogurilor are o mare problemă: consumul de etnobotanice este în continuare legal, deși ucide și este foarte frecvent în rândul elevilor.

Etnobotanicele nu intră în categoria drogurilor clasice, ci reprezintă substanțe psihoactive sau produse care conțin substanțe psihoactive. Etnobotanicele sunt produse cu o serie largă de substanțe, care pot fi folosite în alte domenii, precum substanțele pentru spălat geamuri, substanțe folosite ca îngrășăminte pentru plante, sare de baie și alte tipuri.

Etnobotanicele sunt mult mai periculoase decât drogurile clasice și în ultimele decenii au ucis numeroși tineri în România, inclusiv în școli sau licee. Problema etnobotanicelor este că au la bază substanțe care pot fi toxice pentru individ sau devin toxice și letale într-o anumită combinație.

Etnobotanicele, mai periculoase decât canabisul

În urmă cu un deceniu, Agenția Națională Antidrog (ANA) estima că în România erau 250.000 de consumatori de etnobotanice, iar cei mai mulți aveau sub 18 ani.

„Agenţia Naţionlă Antidrog a estimat că sunt 250.000 de consumatori de etnobotanice, dintre aceştia cam 50% fumează, 18% se injectează. Grupul mare de consumatori este sub 18 ani, multe cazuri sunt la grupa 12 – 14 ani. Cu cât consumul începe mai devreme, cu atât degradarea se instalează mai rapid şi mai mult”, declara medicul Adrian Abagiu, de la Centrul de Servicii Integrate pentru Tratamentul Toxicodependenţilor AENA din cadrul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

Medicul considera că numărul consumatorilor era subestimat și la fel și pericolul acestor substanțe, pe care le considera mai periculoase decât canabisul sau alte droguri clasice. Mulți consumatori de etnobotanice își injectau substanțele, ceea ce creștea riscul de răspândire a HIV-ului în societate.

Etnobotanicele, drumul spre moarte

Etnobotanicele, sau Noile Substanțe Psihoactive (NSP) cum le numește ANA, au fost cel mai consumat drog în România anului 2019. 71% dintre consumatorii de etnobotanice au început la vârste sub 19 ani, ceea ce arată că adolescenții sunt cei mai predispuși la acest risc.

Cele mai multe persoane care ajung la spital în urma consumului de etnobotanice se prezintă cu intoxicație și necesită internarea rapidă pentru tratament. Categoria de vârstă 17 ani este și cea care ajunge cel mai des la spital în urma consumului de aceste substanțe.

Sursa: ANA

În ultimul decenii, zeci de tineri au fost uciși de consumul de etnobotanice. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat la elevi de liceu, care ori au ajuns la spital, ori au murit în urma intoxicării cu substanțe. Este cazul unui elev de 18 ani din Buzău, care după un consum îndelungat de etnobotanice a murit, în 2018, după ce i-au cedat organele distruse de substanțe.

Totodată, consumul de etnobotanice provoacă o dependență și mai mare de alte substanțe psihoactive. Mulți consumatori de „legale” ajung ulterior să încerce droguri mai puternice precum heroina. Pe rețelele de socializare există inclusiv o pagină unde tinerii consumatori povestesc cum etnobotanicele le-au distrus viețile și au devenit dependenți.

„Am ajuns pe stradă din cauza drogurilor. Mă droghez legal (n.r. cu etnobotanice). Am terminat liceul, am 12 clase terminate, am o familie bună, dar din cauza drogurilor am ajuns să dorm pe străzi”, mărturisește unul dintre tineri.

Ce măsuri au luat autoritățile

Dacă în urmă cu 15 ani etnobotanicele erau vândute în numeroase magazine din țară, autoritățile au schimbat legislația anti-droguri și au interzis vânzarea de etnobotanice și au închis „magazinele viselor”. Acest lucru a redus imediat oferta de etnobotanice, dar nu a rezolvat problema consumatorilor.

Etnobotanicele sunt vândute, în prezent, în mod ilegal, iar traficul de aceste substanțe este sancționat cu închisoarea de la 2 la 7 ani, potrivit modificărilor apărute în 2023. De asemenea, este interzisă orice operațiune cu substanțe despre care trebuia să știi că sunt etnobotanice și pedeapsa e între 1 și 5 ani de închisoare.

În urmă cu câteva zile, polițiștii din București au arestat mai multe persoane care făceau trafic cu etnobotanice, dar nu precizează dacă a fost confiscată și o cantitate de substanțe. În primăvara acestui an, polițiștii au confiscat peste 3,5 kilograme de etnobotanice de la o rețea din Rădăuți. Drogurile rețelei din Rădăuți ajungeau la elevii de liceu.

Abia în 2022, primul traficant de etnobotanice a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce un tânăr de 21 de ani murise în urma consumului de substanțe vândute de dealer. Acest caz este important deoarece pentru autorități este foarte dificil să stabilească legătura între drogurile vândute și moartea unui consumator.

Consumul rămâne legal

Legislația anti-etnobotanice nu este una perfectă, mai ales că nu definește clar compoziția etnobotanicelor. Dar consumul de etnobotanice din România este în continuare legal și nu este sancționat cu închisoarea, cum se întâmplă în cazul drogurilor clasice.

Dacă un consumator de canabis riscă până la 5 ani de închisoare, un consumator de etnobotanice poate să consume orice cantitate fără probleme cu justiția.

Parlamentul a vrut să incrimineze consumul de etnobotanice și să-l sancționeze cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amendă, însă în momentul în care legea parlamentarilor a ajuns la președintele Klaus Iohannis, acesta a decis să o trimită la reexaminare și a cerut eliminarea incriminării consumului de etnobotanice. Parlamentul a acceptat cererea președintelui Iohannis și nu a mai sancționat consumul de etnobotanice. Faptul că aceste droguri sunt „legale” continuă să atragă mulți tineri, iar pe piața drogurilor ele sunt cunoscute tocmai cu termenul de „legale”. O incriminare a consumului ar fi distrus promovarea de „droguri legale”.

Consumul în rândul adolescenților rămâne o mare problemă, iar etnobotanicele continuă să fie preferate de tineri. Pentru adolescenți este dificil să aibă acces la droguri de risc sau mare risc, care au prețuri mai mari, în timp ce etnobotanicele sunt vândute la pliculeț pentru 10 lei. Prețul foarte mic le face să fie preferate de adolescenți, urmat de faptul că sunt „legale” și nu sperie consumatorii.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: