ALEGERI ÎN POLONIA. De ce scrutinul prezintă un interes mai mare decât de obicei

polonia
Sursa foto: PEXELS.COM

Alegerile din Polonia din 15 octombrie ar putea oferi partidului naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) un al treilea mandat fără precedent sau ar putea oferi opoziţiei de lungă durată şansa de a inversa ceea ce criticii descriu ca fiind opt ani de regres democratic, relatează The Guardian.

O altă posibilitate este ca alegerile să se încheie cu un rezultat incert, niciunul dintre partide nereuşind să formeze o coaliţie. Orice s-ar întâmpla, politica poloneză va rămâne profund polarizată după un scrutin care – pe fondul războiului din Ucraina şi al unei dispute acerbe cu UE – prezintă un interes mai mare decât de obicei în străinătate.

CARE ESTE POVESTEA ŞI DE CE ESTE AŞA DE IMPORTANTĂ?

Ales pentru prima dată în 2015, PiS, partid de dreapta, populist şi conservator din punct de vedere social, este acuzat pe scară largă de politizarea sistemului judiciar, de transformarea mass-media publice în portavoce a partidului, de utilizarea activelor statului pentru a-şi extinde controlul asupra puterii şi de încurajarea homofobiei.

Partidul susţine că încearcă să facă instanţele poloneze mai eficiente şi economia mai echitabilă, precum şi să apere caracterul catolic al ţării de presiunile liberale occidentale. Criticii spun că o nouă victorie a PiS ar îndepărta şi mai mult Polonia de standardele democratice.

Principalul bloc de opoziţie – Platforma Civică (PO), de centru-dreapta, condusă de fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk – a promis să anuleze modificările aduse de PiS sistemului judiciar şi mass-media, pentru a asigura independenţa şi conformitatea constituţională a acestora.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: