Din 11 noiembrie intră în vigoare o lege promulgată în luna mai care aduce mai multe noutăți în ceea ce privește sistemul de asigurări obligatorii împotriva dezastrelor. Zilele trecute, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat în dezbatere publică și normele de aplicare ale legii.
Nimeni nu își va mai putea înregistra locuința în Cartea Funciară și nici nu va mai putea schimba statutul respectivei locuințe fără a deține o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor (PAD), prevede legea mai sus amintită. Aceasta este, practic, prima sancțiune mai serioasă și în același timp aplicabilă care vizează propeietarii de locuințe ce nu dețin PAD. În prezent, legea prevede amenzi între 100 și 500 de lei, însă acestea nu sunt aplicate, în condițiile în care ele intră în sarcina primăriilor, iar primarii nu vor să piardă electorat cu astfel de măsuri. Prin urmare, astăzi doar aproximativ 20% din locuințe sunt asigurate, mai puțin decât în anul lansării PAID, 2009.
Obligativitatea privind înscrierea în Cartea Funciară este doar una dintre modificările importante aduse de Legea 115/2023, care modifică Legea 260/2008 privind asigurare obligatorie a locuințelor. O altă schimbare este modificarea primelor și a sumelor asigurate, prin exprimarea acestora în lei. Concret, pentru locuințele construite din materiale moderne prima de asigurare va fi de 130 de lei (față de 20 de euro sau sub 100 de lei cât e în prezent), iar despăgubirea maximă va fi de 100.000 de lei (față de 20.000 de euro în prezent). Pentru casele din paiantă, prima va fi de 50 de lei și suma asigurată de 50.000 de lei, față de 10 euro și, respectiv 10.000 de euro.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News