România nu are astăzi o strategie energetică națională, susţine ministrul Energiei, Sebastian Burduja. Invitat în emisiunea Puterea Ştirilor, ministrul a comentat concluziile dure din raportul Curții de Conturi, dat publicității luni.
„Am primit acest raport de la dl. președinte Busuioc și i-am mulțumit că e foarte bine făcut, ca multe alte lucruri pe care Curtea de Conturi le face. Foarte stufos, bine documentat, dar i-am spus că l-am anticipat de la preluarea mandatului. De ce? Pentru că am găsit următoarea situație: România nu are astăzi o strategie energetică națională. Ne-am chinuit de 7 ani de zile să adoptăm un document strategic. S-a făcut o strategie națională în 2016, cred că era guvernul tehnocrat, Guvernul Cioloș pe vremea respectivă, și a fost un demers foarte serios, coordonat de profesorul Radu Dudău, un om pe care îl cunosc de când eram la Harvard și un om pe care-l respect foarte mult și care e acum în consiliul onorific. Deci, din păcate, din 2016 până azi nu s-a reușit adoptarea prin hotărâre de guvern. De fiecare dată procesul a fost blocat, fie în instanță, au fost diverse asociații care au contestat strategia, fie la Ministerul Mediului, pentru că o asemenea strategie, de regulă, are nevoie de o evaluare de mediu și aceasta poate dura.
Și până se terminau toate etapele acestea, ne trezeam în fața unei strategii care nu mai era deloc actuală. Se aplica la situația de acum 3, 4, 5 ani de zile. Mai mult decât atât, România a pregătit planul național integrat pentru energie și schimbări climatice. Fiecare stat membru îl pregătește și acolo declar anumite ținte de energie verde, energie pe bază de gaze și altele. Reglementările europene spun clar că mai întâi ai strategia și în baza strategiei faci Planul Național Integrat, a declarat ministrul.
Despre Consiliul Onorific pentru Energie
Ministerul Energiei a anunțat că a creat un Consiliu Onorific pentru Energie, care reunește specialiști români de vârf din domeniul energiei, care va sprijini elaborarea strategiilor, politicilor publice și a programelor guvernamentale din energiei.
„De o lună și ceva, am creat un consiliu onorific în care am chemat unii dintre cei mai buni experți români în energie. Sigur, nu e o listă exhaustivă, deci în continuare primim aplicații și sunt bucuros să integrez pe cei care vor să contribuie voluntari. Nu sunt plătiți oamenii, ca să nu fiu greșit înțeles.
Am avut săptămâna trecută o întâlnire la Banca Mondială și o să avem sprijinul Băncii Mondiale pentru acest proces și practic în sfârșit vom intra într-o secvență logică, adică până în primăvara viitoare vom avea strategia adoptată apoi Planul Național Integrat în vara viitoare și vom avea o corelare între aceste două documente strategice: strategia națională în domeniul energiei și Planul Național Integral”, a continuat acesta.
Despre recomandările Curții de Conturi
Referitor la recomandările formulate de Curtea de Conturi, ministrul a anunțat că va face o o acțiune de control la Romgaz. Burduja a susținut, de altfel, și că fiecare companie din portofoliu îi raportează săptămânal situația proiectelor de investiții.
„Vom face o acțiune de control la operatorii economici. E vorba de Romgaz aici. Romgaz are, repet, un portofoliu ambițios de proiecte, în principal Neptun Deep, dar are și proiecte on-shore. S-a vorbit foarte mult la proiectul de la Caragele și acolo vom avea o acțiune în următoarele lun, să vedem exact stadiul proiectului. Voi merge și în teren să-l văd cu ochii mei, să vedem care-i potențialul real acolo. Sigur, s-au vehiculat cifre foarte ambițioase și din aceste controale periodice vom vedea exact stadiul. Să știți că eu am făcut un lucru la Ministerul Energiei: și anume fiecare companie din portofoliu îmi raportează săptămânal situația proiectelor de investiții.
Nu știu dacă s-a făcut înainte de mandatul meu, dar cert e că în fiecare săptămână am un consilier din echipă desemnat pe fiecare companie din portofoliu și ei urmăresc și îmi raportează exact ce progrese s-au făcut, pentru că, repet, sunt proiecte de termen lung, dar în fiecare săptămână mai trebuie pusă o cărămidă, mai trebuie luat un aviz. Cred că e un lucru de bun simț să poți să monitorizezi și să fie și pentru managementul acestor companii o pârghie în plus. Nu vreau să spun de presiune, dar totuși cineva trebuie să-i ia la întrebări cum anume avansează toate aceste investiții”, a mai susținut ministrul Energiei.
Curtea de Conturi a descoperit probleme grave în domeniul gazelor naturale
România nu are încă aprobată o Strategie Energetică Naţională (SEN), care să definească obiectivele sectorului gazelor naturale pe termen mediu şi lung şi modalităţile de realizare a acestora, în condiţiile asigurării unei dezvoltări durabile a economiei naţionale, semnalează un audit al performanţei privind implementarea strategiilor şi politicilor în domeniul investiţiilor şi producţiei de gaze naturale, efectuat în intervalul februarie 2022-mai 2023, de Curtea de Conturi, la Ministerul Energiei şi la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM).
În cadrul misiunii de audit, care a vizat perioada 2017-2021, auditorii au constatat că Ministerul Energiei nu a monitorizat îndeplinirea obiectivelor stabilite prin vechiul document strategic (SEN 2007-2020), care şi-a încetat valabilitatea în urmă cu aproape trei ani. De asemenea, în raportul de audit se menţionează faptul că obiectivele strategice în sectorul gazelor nu au fost revizuite şi actualizate potrivit contextului naţional şi internaţional.
În perioada auditată nu a fost elaborată o politică energetică care să urmărească direcţiile prevăzute prin SEN, cu termene de implementare a proiectelor prioritare de investiţii. Totodată, nu au fost elaborate studii pe baza cărora urmau a fi stabilite priorităţile privind investiţiile din sectorul gazelor naturale şi nu au fost desfăşurate activităţi pentru atragerea de investiţii.
Citește mai mult AICI
Autor
-
Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News