Cu cât se scumpesc taxele la facultățile din România / Studenții ajung să plătească mii de lei

Rând pe rând universitățile de stat din țară anunță că le vor cere mai mulți bani studenților admiși la locurile cu taxă.

Dacă unele cresc tariful doar cu 300 de lei pe an, la altele majorarea ajunge și la 1500 de lei. Explicația principală vine din scumpirea utilităților, iar taxele mărite se vor aplica doar noilor studenți pentru că cei care studiază deja să nu fie împinși să renunțe din cauza scumpirilor.

La Facultatea de Teatru și Film din cadrul UBB din Cluj tariful anual de studii pentru cei admişi la locurile cu taxă va creşte de la 5000 de lei la 6500 de lei.

Claudiu Turcuș, Prodecan Facultatea de Teatru și Film UBB: „Creşterea acestor taxe, fireşte că este corelată în primul rând cu transformările din societate, cu creşterea facturilor de utilităţi. O taxă şcolara are menirea de acoperi costurile de şcolarizare a unui cetăţean şi n-ar trebui să înţelegem taxa ca fiind generatoare de profit”.

Și la Facultatea de Drept din Cluj, taxa va crește de la 3600 la 5000 lei. Aici, rata abandonului a ajuns la 20%. De cele mai multe ori părinţii sunt cei care plătesc taxa studenţilor, informează stirileprotv.ro.

Studentă: „Sincer, dacă adunăm şi cărţile este destul de greu şi uneori mă simt.. mi-e ruşine să îi întreb pe ai mei de bani şi încerc mai mult să învăţ ca să pot intra la buget să pot să stau în căminele facultății”.

Daniel David, Rector UBB: „Taxele se aplică pentru cei care vor intra de acum în sistem, deci nu se aplică de la studenţii pe care îi avem acuma”.

Bálint MARKÓ, Prorector UBB: „Unii studenţi se răzgândesc pe parcursul studiilor pentru că nu le mai plac. Există şi această glisare intre specializări”.

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași taxa va fi majorată cu cel mult 20%. Studenţii care se vor înscrie anul viitor la facultăţile de Litere, de Istorie sau de Biologie vor plăti mai mult cu 300, respectiv 500 de lei.

Constantin-Iulian Damian, Prorector Universitatea Al. Ioan Cuza: „În ciuda a ceea ce se consideră, studenții cu taxă nu sunt cei care aduc venituri universității sau facultății la care sunt înscriși ei. Pentru că există o diferență foarte mare între finanțarea de bază pe care o oferă Ministerul, este undeva în jur de 6.500 de lei pe an și cuantumul taxei”.

La Universitatea Transilvania din Brașov vor creşte taxele din toamnă doar pentru studenţii de la medicină: cu o mie de lei.

Liliana Rogozea – Prorector Relații Publice: „De la 6.000 la 7.000 de lei pe an. Și cheltuielile sunt mai mari în această zonă. Știți că trebuie să lucrăm cu grupe mai mici. Evident că și baza materială necesită îmbunătățiri”.

Şi Universitatea Bucureşti va corela taxele viitoare cu nivelul inflaţiei, dar aici încă nu s-a stabilit cu cât vor creşte tarifele. Deocamdată unii studenţi au primit din partea universităţii un chestionar în care sunt întrebaţi ce părere au dacă taxele s-ar mări.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: