Viktor Orbán se transformă într-un Rupert Murdoch al Bruxelles-ului, aducând propria versiune de jurnalism „corect și echilibrat” în interiorul uniunii, scrie POLITICO.
Cunoscut pentru că a atacat societatea civilă și mass-media în Ungaria, Orbán sprijină acum jurnaliști și grupuri de reflecție pentru a-și răspândi mesajul în capitala UE. Înainte de președinția ungară a Consiliului de anul viitor și cu un ajutor important din partea foștilor participanți la campania pentru Brexit, acesta duce un război împotriva „wokismului”, scoate în evidență neregulile și aduce o abordare conservatoare fără rezerve, adesea eurosceptică, printre temele de discuție de la Bruxelles.
La fel cum Fox News a încercat să contracareze mass-media mainstream din Statele Unite, aliații lui Orbán urmăresc să creeze o cameră de ecou alternativă.
„De foarte multe ori auzi doar o singură perspectivă a lucrurilor, o singură analiză, iar mainstream-ului îi place să se audă pe sine”, a declarat Balázs Hidvéghi, susținătorul principal al lui Orbán în partidul Fidesz din Parlamentul European.
În urma lansării anul trecut a unei filiale la Bruxelles a think tank-ului MCC (Colegiul Mathias Corvinus) din Budapesta, aliații lui Orbán au instituit acum organizații de știri separate care analizează și pun în dificultate instituțiile europene: The European Conservative și Brussels Signal. De asemenea, Orbán a preluat pagini din manualul de joc al lui Volodimir Zelenski, producând clipuri video în stil reality TV pentru a ataca birocrația de la Bruxelles.
După o separare amară de Partidul Popular European de centru-dreapta în 2021, Orbán a fost izolat la Bruxelles. Cu toate acestea, el contează pe noua infrastructură de influență pentru a-și crea un mediu faorabil atât aici, cât și în rândul mișcărilor conservatoare de peste ocean.
Noile mijloace de informare în masă vor să schimbe situația curentă. Sub deviza „clătinți status quo-ul”, Brussels Signal a fost lansat oficial luna trecută. Scopul său este de a aduce „o gură de aer proaspăt” în dezbaterile privind migrația, Ucraina, alegerile din 2024 și „apărarea libertății de exprimare în UE”, a declarat editorul Patrick Egan.
Diseminarea veștilor bune
Orbán se consideră o „figură emblematică” într-un „război cultural global”, a declarat un fost diplomat maghiar. Orbán crede că motivul pentru care Ungaria nu se face auzită la Bruxelles este „pentru că nu au descoperit încă adevărul”, a declarat diplomatul, căruia i-a fost promis anonimatul. Cu think tank-ul MCC în continuă creștere, în centru, noile instituții media fac parte dintr-o „rețea bine gândită de soft power”, a adăugat diplomatul.
MCC Bruxelles nu face rabat de la legăturile sale cu Budapesta. Sociologul canadiano-ungar care îl conduce, Frank Furedi, și-a declarat sosirea în Belgia printr-un articol de opinie din 2022 din noiembrie în POLITICO intitulat „Bruxelles-ul are nevoie de un think tank maghiar”. Guvernul finanțează activitatea MCC Bruxelles în războiul cultural, inclusiv conferințe privind politizarea muzeelor și corupția eurocrației, așa cum a fost dezvăluită de Qatargate.
După ce a semnat un acord oficial în 2021, The European Conservative este acum înregistrat la sediul MCC din Budapesta. Inițial, un jurnal periodic excentric cu filosofi catolici de dreapta, The European Conservative își propune să fie „principala platformă de dreapta, nu numai în Europa, ci în întreaga lume”, a declarat editorul său Alvino-Mario Fantini la o întâlnire a conservatorilor politici din Florida, în urmă cu doi ani. O fundație legată de guvern investește milioane de euro în The European Conservative, potrivit unor rapoarte de investigație din Ungaria, 651.000 de euro fiind destinați înființării biroului din Bruxelles.
Brussels Signal are origini mai obscure. Editorul său, Egan, este un strateg american de cursă lungă al partidului Fidesz al lui Orbán. Aceasta nu este prima sa incursiune în mass-media: firma sa de consultanță publică Remix News, un site în limba engleză axat pe Europa Centrală și de Est promovează o viziune asupra lumii favorabilă lui Orbán, cu susținerea guvernului. Egan a înregistrat Remedia Europe, care se ocupă de Brussels Signal, în Belgia, anul trecut, cu fonduri de 275.000 de euro. Egan a refuzat să dezvăluie sursa fondurilor Remedia Europe.
Responsabilitate – și războaie culturale
În multe privințe, noile canale de distribuție aduc în instituțiile UE o misiune convențională a societății civile de responsabilizare.
MCC, de exemplu, a exploatat un raport tehnic al Parlamentului European pentru a găsi informații despre aplicarea defectuoasă a normelor de etică în UE la începutul acestui an și a trimis reporterilor, luna trecută, un document explicativ despre Curtea de Conturi, împreună cu un rezumat al celor mai grave constatări ale organismului de supraveghere a bugetului UE dintr-un raport recent.
Între timp, Brussels Signal a publicat pe prima pagină a ziarelor constatările auditorilor cu privire la creșterea datoriei UE.
La rândul său, The European Conservative se ocupă de legăturile fratelui președintelui Comisiei Ursula von der Leyen cu o afacere de jocuri de noroc din România, un subiect care a atras prea puțin atenția presei mainstream.
Orbán a căutat de mult timp să construiască legături cu mișcările creștine conservatoare din afara propriei țări.
El a curtat academicieni conservatori britanici și americani – inclusiv pe fostul redactor de discursuri al lui Margaret Thatcher, John O’Sullivan, și pe autorul Rod Dreher – cu posturi în cadrul unor grupuri de reflecție maghiare. Tucker Carlson, fost prezentator Fox News, le-a spus participanților la cea de-a doua ediție anuală maghiară a Conferinței de acțiune politică conservatoare că ar fi „alături de voi” dacă ar fi concediat vreodată de la Fox News.
Acum, Orbán îi ajută pe conservatorii britanici și americani să facă progrese la Bruxelles.
„Conservatorii nu s-au priceput niciodată la coaliții internaționale”, a declarat Mike Gonzalez, membru senior la Heritage Foundation, un think tank de dreapta din Washington. Dar acum că mișcările de dreapta din întreaga lume se confruntă cu un „inamic comun”, a adăugat el, „începem să comparăm și să contrastăm pentru a împărtăși cele mai bune practici”.
Izolat în Bruxelles
Cu toate acestea, s-ar putea ca Orbán să aibă nevoie să-și aducă aliații politici la Bruxelles tocmai pentru că are mai puțini aliați aici.
„Cred că este un canal de compensare pentru influența pierdută pe care au avut-o înainte”, a declarat Péter Krekó, directorul Institutului Political Capital din Budapesta, care este critic la adresa guvernului Orbán. „Când Fidesz făcea parte din Partidul Popular European, nu i s-a părut atât de important să investească mult în soft power, pentru că se aflau la mese importante.”
Izolarea lui Orbán este pe cale să se înrăutățească înainte de a se îmbunătăți: probabil că va trebui să se mulțumească cu o alianță șubredă cu Robert Fico din Slovacia, deoarece Partidul Lege și Justiție (PiS) a pierdut puterea în Polonia în alegerile din octombrie. Cu toate acestea, Orbán și-a exprimat vara trecută speranța că alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor vor duce la o „redistribuire a puterii”.
Prin construirea de noi rețele și alianțe, Orbán și echipa sa consideră că fac investiții strategice pentru o perioadă în care cei care „se află astăzi la marginea societății vor fi liderii de mâine”, a declarat Krekó. Cu toate acestea, el și-a exprimat scepticismul cu privire la posibilitatea ca mesajul războiului cultural să rezoneze în bula de la Bruxelles.
John O’Brien, șeful departamentului de comunicare al MCC Bruxelles, a declarat că publicul lor țintă este reprezentat de persoanele care au „întrebări autentice” cu privire la viitorul Europei: „un public larg și în creștere”.
Autor: Sarah Wheaton, Eddy Wax, politico.eu.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News