Ungaria cere „perioadă de reflecție și discuție strategică” privind relația UE cu Ucraina, posibil întârziind aderarea

Sursa foto: Pixabay

Ungaria a solicitat miercuri o revizuire a politicii Uniunii Europene față de Ucraina, fiind în discordanță cu Germania, Lituania, Finlanda și Irlanda, care au susținut o apropiere rapidă a Kievului de blocul european și acordarea unui ajutor mai mare în contextul invaziei rusești, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

Ungaria este principalul obstacol în calea deciziei liderilor UE de luna viitoare de a începe discuțiile oficiale de aderare cu Ucraina, odată ce aceasta va îndeplini toate condițiile, și de a acorda Kievului un ajutor de 50 miliarde de euro din bugetul european până în 2027.

Aceste decizii necesită unanimitatea celor 27 de țări din bloc, care sprijină Ucraina de la invazia Rusiei în februarie 2022. Însă, premierul Ungariei, Viktor Orban a declarat între timp că strategia UE de a trimite bani și ajutor militar Ucrainei a eșuat și că s-a opus începerii negocierilor de aderare cu Kievul.

„Avem nevoie de o perioadă de reflecție și de o discuție strategică privind politica Uniunii Europene față de Ucraina”, a declarat ministrul ungar al afacerilor europene, Janos Boka, la sosirea la discuțiile cu omologii săi din UE pentru a pregăti summitul liderilor europeni din 14-15 decembrie.

Până la o astfel de discuție, Budapesta nu va susține nicio decizie a UE de a avansa procesul de aderare a Ucrainei sau de a acorda mai mult ajutor pentru Kiev, a spus el. Orban s-a plâns că Ucraina a redus drepturile minorității maghiare. De asemenea, acesta este în dezacord cu UE din cauza blocului care a înghețat accesul Ungariei la fonduri, ca urmare a îngrijorărilor legate de regresul democratic al țării în timpul guvernării sale.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: