Lipsa unei rectificări bugetare în 2023 a dus la alocări în lanț din Fondul de rezervă al statului, motiv pentru care Guvernul a fost aspru criticat în spțiul public, iar fondul pare a fi un sac fără fund pentru decidenții politici. O analiză a proiectelor adoptate de Executiv arată că 14 astfel de hotărâri au fost date doar în luna în curs.
Numai până în luna octombrie, în 18 ședințe ale Guvernului au fost adoptate decizii cu privire la alocări de fonduri din Fondul de rezervă al statului. Mai exact, până la finalul lunii octombrie, Executivul aprobase deja 44 de hotărâri de guvern care privesc alocări din Fondul de rezervă.
Dintre acestea, două sume nu se regăsesc nici în cadrul informărilor Guvernului cu privire la hotărârile adoptate în ședință și nici în proiectele incluse în ordinea de zi a ședințelor. Este vorba despre suma alocată organizării Summitului celor trei Mări, în august, dar și despre o suplimentare a fondurilor pentru Serviciul de Protecție și Pază (SPP).
Decontările de la Fondul de rezervă al statului au început încă din primele luni ale anului. Guvernul a alocat pe 22 februarie 158.1 milioane de lei pentru cheltuielile cu refugiații, ca urmare a răboiului din Ucraina. Tot în acest scop au urmat alți 750 de mii de lei, în luna martie.
În aprilie au fost dați 1,5 milioane de lei pentru finanțarea Festivalului de Teatru de la Sibiu (FITS 2023), iar alte 40 de milioane de lei au fost alocate pentru construirea a 100 de apartamente, spații locative pentru persoanele strămutate din locuințele afectate de seismele care s-au produs în luna februarie în zona orașului Aninoasa.
În mai, Ministerul Transporturilor a primit 13,2 milioane de lei din Fondul de rezervă, iar alte 3,215 milioane de lei au fost alocate pentru punctul de trecere a frontierei de stat Bumbăta (România) – Leova (Republica Moldova).
În iunie, Guvernul a scos din Fondul de Rezervă 16,7 milioane de lei pentru cheltuielile a 22 de unități administrativ-teritoriale din 17 județe, pe fondul creșterii prețurilor la utilități și la materiale. În aceeași lună, potrivit unui proiect inclus pe ordinea de zi a ședinței din 30 iunie, Guvernul a acordat, tot din Fondul de rezervă al statului, alți 19 milioane de lei Republicii Moldova, printr-un acord care prevede în total 100 milioane de euro acordate de România Republicii Moldova. În baza aceluiași acord au ai fost scoși alți 30 de milioane de lei, potrivit unui alt proiect.
Începând din luna septembrie, hotărârile pentru alocări din Fondul de rezervă al statului au curs în lanț, 160 de milioane de lei fiind alocați doar în prima ședință. Într-o altă ședință au fost doar 524 de mii de lei. Un alt proiect din 20 septembrie arată că alte 500 de milioane de lei au fost propuși pentru completarea fondurilor MAI. Pe 25 septembrie, Guvernul a scos 930 de milioane de lei. 7 hotărâri a aprobat Executivul în cursul lunii septrembrie pentru alocările din Fondul de rezervă.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News