Liderul PNL Iaşi, deputatul Alexandru Muraru, susţine că restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă a fost necesară pentru a stopa procesul de deteriorare a clădirii şi pentru a păstra semnificaţia culturală a acestui monument istoric. El afirmă că a fost a treia restaurare din istoria Bojdeucii şi că ”multe dintre elementele care au stârnit controverse existau deja înainte de această ultimă restaurare”.
Alexandru Muraru, fost director general al Institutului Naţional al Patrimoniului, afirmă, într-o postare pe site-ul său, că lucrările de restaurare a Bojdeucii s-au făcut conform standardelor de intervenţie asupra monumentelor istorice şi au avut scopul de a prelungi durata de viaţă a clădirii şi de a-i îmbunătăţi rezistenţa structurală.
”Restaurarea a fost necesară pentru a stopa procesul de deteriorare şi pentru a păstra semnificaţia culturală a muzeului. Controversele apărute în spaţiul public, deşi înţelese din perspectiva ataşamentului emoţional faţă de patrimoniul naţional, nu reflectă în totalitate realităţile şi necesităţile tehnice ale unui astfel de proces complex de restaurare. Restaurarea Bojdeucii lui Ion Creangă a fost un proiect complex, care a implicat o serie de intervenţii detaliate, fiecare având scopul de a conserva şi revitaliza această clădire istorică”, consideră Alexandru Muraru.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News