INTERVIU Gheorghe Flutur, despre mitingul anti-extremism de la Suceava și scandalul AUR

Foto: PNL Suceava

Mitingul anti-extremism” organizat de președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur a adunat, ieri, duminică, 4 februarie 2024, peste 7000 de oameni, în centrul orașului. S-au scandat lozinci  de genul „ Modele, nu lichele” sau „Bucovina ținutul libertății spune NU extremismului”. Președintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur (PNL), inițiatorul acestui eveniment, a explicat, pentru cititorii PS News, de ce bucovinenii sunt vehemenți în privința „extremismului istoric” din regiune, a prezentat un decalog împotriva acestui curent politic și a subliniat faptul că partidele din România au dovedit o oarecare „inactivitate sau frică” ceea ce a dus la amploarea pe care au luat-o, astăzi, extremiștii politici.

PS News: Domnule Gheorghe Flutur, iată Bucovina și-a spus cuvântul, ieri, la Suceava. După huiduielile de la protestul fermierilor de la Afumați, pe care liderii AUR le-au primit, este acesta un nou semnal că oamenii nu se mai lasă ușor păcăliți?

Gh. Flutur: Mesajul de ieri și mobilizarea de ieri, a peste 7000 de oameni, arată o reacție foarte rapidă de sancționare a derapajelor și a acestor curente extremiste care au fost văzute cu ochiul liber la manifestările, cu o săptămână înainte, de aici, de la Suceava, a celor de la AUR. Acele manifestări nu semănau cu ceva democratic și civilizat.

În primul rând, au venit să înjure mai mult, desi eu i-am chemat la dialog. Cu soluții pentru Suceava nu au vrut să vină, au preferat circul, atacurile la persoană. Am făcut o propunere absolut decentă, democratică să vină George Simion să candideze la președinția Consiliului Județean Suceava. El mă contestă pe mine. Eu plec din politică, dacă pierd, dacă pierde el, să plece el din politică. Nu a vrut să dea niciun răspuns, doar injurii, atacuri la persoană. Atunci, eu am văzut reacția oamenilor. Au spus că nu pot fi de acord cu așa ceva. Și-au dorit să-și exprime nemulțumirea. De aceea s-au mobilizat in aproape o săptămână.

PS News: În piața din Suceava a fost primul meeting din România, împotriva curentelor extremiste. Au fost prezenți și membri ai partidelor împotriva cărora se manifesta.

Gh. Flutur: Apelul nostru a fost la normalitate, la echilibru, la construcție. Eu am chemat și electoratul care, astăzi, poate crede în AUR, să deschidă larg ochii și urechile. Au fost și membri AUR la meeting, cu instalații de făcut zgomot, dar pe noi nu ne deranjează. Le-am pus întrebarea să se gândească bine ce ar fi dacă ar câștiga, prin reducere la absurd, ei alegerile? Dacă noi am mai putea vreodată să facem vreun meeting?

Bucovinenii și-au amintit și de extremismul istoric care a avut niște rădăcini sau cuiburi, să zic așa, pe aici, și cât de grave au fost consecințele. Eu mă bucur că au înțeles

PS News: Se va extind de acest tip de meeting inițiat, iată, de  PNL Suceava, și la nivel național?

Gh. Flutur: Nu am discutat cu nimeni din PNL, această chestiune nu este pe linie de partid, este mai mult un sentiment sau un simțământ aici local, de apărare a normalității. Eu sunt convins că și colegii mei înțeleg și vor înțelege că nu fuga cu telefonul și live-urile prin aeroporturi, pe scări de bloc rezolvă problemele, de aceea, cu demnitate trebuie să ne apărăm. Dacă am greșit, să recunoaștem, să ne asumăm, să ne îndreptăm.

PS News: Cum de a luat avânt atât de mare și atât de rapid acest stil de „ tic-toc” de a face politică?

Gh. Flutur: Eu cred că stilul acesta de a face politică al unora este și pentru că noi am fost inactivi sau fricoși. Mie mi se pare că asta este cauza principală.  Aici, la Suceava, am spus și vă garantez acest lucru: „ Stop joc acestui gen de politică!” Cât voi fi eu aici și sigur, bucovinenii la fel, nu vor îngădui aceste abateri în limitele democrației.

Foto: Suceava News

Da, și noi am fost ieri, huiduiți, de trei oameni trimiși. E în regulă, acceptăm, nu suntem îngeri. Am greșit și noi. Acceptăm să ne îndreptăm, dar nu transformăm într-o tribună sportivă, de galerii, toată România, că atunci ce model am fi noi pentru copiii care vin in urma noastră?

PS News: Sucevenii prezenți au scandat „Nu daţi like-uri la lichele, vor veni vremuri mai grele”, ceea ce reprezintă, într-adevăr o conștientizare a acestui derivat politic practicat de partidele extremiste. Știm că ați concentrat, în 10 puncte, ideile de baza ale luptei împotriva derapajelor politice.

Gh. Flutur: Am lansat un decalog de luptă împotriva extremismului de aici, de la Suceava. Și lupta trebuie să fie pentru câteva teme mari pentru siguranța românului, siguranța geopolitică militară, dar și economică și sanitară și de toate. Cine ne-o asigură? Nu cumva, drumul spre Europa și spre NATO? Ba da, acolo trebuie să rămânem și să ne luptăm.

 

 Gheorghe Flutur: Decalog de luptă împotriva extremismului

  • Noi avem fapte în spate. Societatea civilă trebuie să fie mai curajoasă. Am să citesc de aici, de la Suceava, decalogul de luptă împotriva extremiştilor, aşa cum îl văd eu, putem să-l completăm. Este un început.
  • Trebuie să luptăm, dragii mei, în primul rând pentru siguranţa noastră, a dumneavoastră, a poporului român. Da, siguranţă şi securitate, cine ne apără? Suntem din fericire sub umbrela NATO şi a Uniunii Europene.
  • Acolo trebuie să rămânem, să fim apăraţi. Trebuie să ne apărăm economic în interiorul Uniunii Europene. Tot siguranţa este. E primul punct de la Suceava. Al doilea: modele, nu lichele, oameni buni. Avem nevoie în societate de modele. Asta vă cer să faceţi, să fie scoase modelele în faţă şi este ceva normal.Aruncaţi răul, vorbiţi şi de faptele bune, de exemplele bune din societate. (…)
  • Respectăm regulile, să respectăm regulile. Multă lume nu înţelege. Eşti intrat într-o Uniune Europeană, în NATO, ai şi drepturi, ai şi obligaţii. Regula respectată înseamnă să te ţii de cuvânt, înseamnă că dacă vrei respect şi tu trebuie să respecţi. Nu numai să ne punem la butonieră că luptăm pentru drepturi, da, dar începând cu mine trebuie să fiu onest şi să respect regulile.
  • Să fim mai vigilenţi. Ce înseamnă vigilenţă? Înseamnă noi, cei care conducem, să fim monitorizaţi, să dăm socoteală mai des, să fim criticaţi când greşim, poate o palmă pe umăr atunci când se fac lucruri bune, dar vigilenţa înseamnă o societate civilă mai atentă, vigilentă, uneori inconvenabilă pentru noi politicienii, dar aşa ne putem face bine.
  • Valorile morale mai în faţă oameni buni. Onoare, demnitate, asumarea răspunderii au cam dispărut. Astea trebuie promovate şi nu eu trebuie să vorbesc cel mai tare aici, societatea civilă. Noi trebuie să respectăm mai mult aceste valori de moralitate. Parcă prea uşor unii cred că au trecut 34 de ani urmaşi ai comuniştilor din Comitetul Central ne dau nouă astăzi lecţii la Suceava şi noi ne-am făcut că nu-i vedem. Stop joc şi acestor indivizi, ştiu ei la cine mă refer.
  • Spuneţi adevărul în faţă, adevărul doare de multe ori, trebuie spus în faţă pentru fiecare dintre noi. Asta ne va face să ne facem bine sau unii să dispară dacă îi pui adevărata oglindă în faţă. Aş putea vorbi mult.
  • Mesajul nostru trebuie să fie de pace, dar să nu ne ia cineva de proşti că uităm sau nu ştim cine este în spatele acestor mişcări, şi în faţă, dar şi în spate. Vă garantez că pe principiul adevărului le veţi afla pe toate (…)
  • Uniţi acasă, mai puternici în Europa, dar dacă acasă suntem dezbinaţi, dacă e circul în Parlament pe care îl vedeţi, dacă faci o faptă bună şi eşti măzgălit de gălăgioşi, nu e în regulă, se uită o lume întreagă la noi. Ca să fii recunoscut şi puternic afară, trebuie să fii unit acasă. Oare înţeleg unii aceste lucruri? Sau cine jigneşte mai tare? Uitaţi-vă, nu mă plâng, că sunt un om puternic. Din mine la Suceava, unele forţe politice au făcut concurs de darts, cine dă mai tare în Flutur. Mai tare m-au călit.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL