Pfizer dă în judecată Polonia. Guvernul polonez refuză să plătească 60 de milioane de doze din vaccinul anti-COVID

Sursa foto: X

Gigantul farmaceutic american Pfizer a dat în judecată guvernul polonez în legătură cu plățile neefectuate pentru 60 de milioane de doze din vaccinul COVID-19 pe care l-a dezvoltat împreună cu BioNTech, informează Politico.

Procesul, care vine în timp ce Polonia se pregătește pentru schimbarea guvernului în urma alegerilor din octombrie, marchează punctul culminant al unei lupte de 19 luni între Varșovia și Pfizer din cauza excesului de doze de vaccin.

Dar rădăcinile disputei pot fi urmărite mai departe: până la enormul contract de 1,1 miliarde de doze pe care Comisia Europeană l-a semnat cu Pfizer în 2021, care a devenit controversat după descoperirea schimbului de mesaje între președintele Comisiei, Citește mai mult AICI și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, în perioada premergătoare negocierilor.

„Pfizer și BioNTech încearcă să determine Polonia să își respecte angajamentele pentru comenzile de vaccin COVID-19 plasate de guvernul polonez, ca parte a contractului lor de furnizare cu Uniunii Europene semnat în mai 2021”, a declarat un purtător de cuvânt al Pfizer pentru POLITICO, adăugând că BioNTech se alătură, de asemenea, procedurilor.

Potrivit cotidianului polonez Gazeta Prawa, Pfizer a intentat procesul civil la o instanță din Bruxelles, deoarece dozele au fost achiziționate prin intermediul unor contracte de achiziții comune ale UE, întocmite în conformitate cu legislația belgiană.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: