Românii, printre cele mai mici salarii medii anuale din UE

Bani
Sursa foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Salariile medii anuale nete au crescut ușor de-a lungul anilor, atât în Uniunea Europeană per ansamblu, cât și în zona euro. Problema este că majorările nu au fost atât de mari pe cât s-au așteptat europenii. Întrebarea este unde se află România în acest clasament? Nu în topul cele mai mari creșteri, ci pe la sfârșit, alături de țările din regiune.

De ce avem o problemă, aici, în Sud-Estul Europei? Pentru că nivelul de educație este scăzut, avem o sărăcie cronică, iar accesul cursuri de formare profesională sponsorizate de angajator este în continuare scăzut. Toate acestea au dus la scăderea salariilor.

Cifrele Eurostat prezentate de Economedia.ro arată că cele mai mari salarii medii anuale sunt în Elveția, unde în 12 luni angajații câștigă peste 106 mii de euro, adică vreo 8.900 de euro pe lună. Topul este completat de Islanda, Luxemburg și Belgia. În țara unde se află cele mai importante instituții europene se câștigă într-un an aproximativ 70 de mii de euro, adică aproape 6 mii de euro în fiecare lună.

Cum de câștigă angajații din Islanda aproape 7 mii de euro lunar? Mica țară insulară are o inflație mare tot timpul, iar lucrătorii cer mereu salarii mai mari. În plus, beneficiile din perioada pandemică au fost păstrate, iar la toate astea se adaugă și faptul că peste 90% din forța de muncă face parte dintr-un sindicat, deci sunt niște lideri care negociază pentru angajați.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: