Angajaţii CNSAS avertizează politicenii şi societatea civilă asupra riscului unui blocaj

CNSAS
Sursa foto: Facbook / CNSAS

Angajaţii Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) atrag atenţia asupra plecărilor masive de personal din instituţie, cauzate de „demotivare, absenţa dotărilor necesare îndeplinirii mandatului public încredinţat şi lipsa de interes a decidenţilor” şi fac un apel public către politicieni şi către societatea civilă deopotrivă să nu permită, prin lipsa de acţiune, să se ajungă la „un blocaj instituţional”. „Lipsa unor măsuri urgente de stopare a plecărilor voluntare din direcţiile de specialitate va priva iremediabil interesul public de expertiza unor profesionişti ce nu pot fi înlocuiţi cu uşurinţă. Aceia dintre noi care vor rămâne, vor mai fi, probabil, în scurt timp, mai puţin de 150. Ceea ce, împreună cu recenta anulare a posturilor vacante şi imposibilitatea organizării vreunui concurs de recrutare de personal prefigurează un previzibil blocaj instituţional”, este mesajul salariaţilor CNSAS.

Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintele Klaus Iohannis, prim-ministrului Marcel Ciolacu, preşedintelui Senatului  Nicolae Ciucă, preşedintelui interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred-Robert Simonis şi partideleor politice cu reprezentare parlamentară, dar şi societăţii civile şi „tuturor actorilor publici preocupaţi de cultura şi educaţia democratică”, angajaţii CNSAS atrag atenţia asupra plecărilor masive din instituţie care vor duce la „un previzibil blocaj instituţional”.
„Am fost, cândva, aproape 300 de entuziaşti, care am pornit pe un drum necunoscut, spre aducerea la lumină a adevărului. Am muncit, zi de zi, pentru ca spaţiul public românesc să fie curăţat de umbrele încăpăţânate ale trecutului. (…) Am inventat o profesie, care între timp a devenit o vocaţie, punând la punct metode şi tehnici de cercetare arhivistică ce nu pot fi învăţate şi aplicate niciunde altundeva. Nu există facultăţi, cursuri sau specializări în studierea Arhivelor Securităţii. Există doar specialişti, auto-formaţi în peste 23 de ani de activitate. Specialişti a căror importanţă a fost cândva recunoscută prin ierarhizarea personalului de specialitate al CNSAS alături de cel al principalelor instituţii ale statului: Administraţia Prezidenţială, Parlamentul, Guvernul, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Legislativ, Consiliul Concurenţei, Curtea de Conturi sau Consiliul Naţional al Audiovizualului”; se arată în scrisoarea deschisă semnată de salariaţii CNSAS.
Aceştia arată că în prezent instituţia mai are „mai puţin de 200” de salariaţi, ei făcând referire la o drenare a personalului CNSAS către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea de Conturi a României, Ministerul de Externe, Ministerul Educaţiei, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Finanţelor şi instituţii subordonate (ANAF, Autoritatea Vamală Română), instituţii care au oferit specialiştilor din CNSAS „remuneraţii tot mai mari, adesea neverosimil de mari în comparaţie cu cele interne, în ciuda clamatei salarizări unitare şi nediscriminatorii”. Concomitent, nici tinerii nu au mai fost aytraşi de studierea arhivelor fostei Securităţi,
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: