ANALIZĂ Cum îi dă USR o mână de ajutor lui George Simion

George Simion AUR
George Simion / Sursa foto: George Simion /AUR

USR se află în centrul unuia dintre cele mai mari scandaluri din ultimii ani. În vizorul DNA au intrat foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu – actual candidat pe lista USR pentru europarlamentare și Oana Mihăilă – membru REPER. La adresa lor există suspiciuni legate de  achiziția vaccinurilor anti-COVID în timpul pandemiei, aunci când se aflau în funcții de conducere. Procurorii DNA acuză un prejudiciul este imens adus statului român –  1 miliard de euro.

Cum profită AUR

Pentru USR acest scandal poate deveni devastator și partidul poate fi acuzat de ipocrizie pentru că de-a lungul timpului useriștii au fost campionii luptei anti corupție, prin sloganul „fără penali în funcții publice”. Faptul că actuala conducere USR a decis să facă scut în jurul lui Voiculescu poate reprezenta o altă mutare potențial devastatoare din punct de vedere electoral dacă Voiculescu va fi dovedit drept vinovat. La fel de grav este că de pe urma scandalului pot profita forțele anti-democratice din țară, mai exact AUR.

De altfel, liderul AUR, George Simion a ieșit deja la rampă în acest caz.

„Și-au bătut joc nu numai de întreagă populație, ci și de bugetul țării, plătind o sumă astronomică pentru niște doze de vaccin pe care nu le voia nimeni. Ne-au făcut teroriști, ne-au închis în case, au încercat să ne forțeze să ne vaccinăm, ne-au furat banii. Cam la asta se rezumă cei 2 ani de pandemie, timp în care întreaga clasa de mijloc a fost ruinată din punct de vedere financiar, iar anumiți politicieni se imbogateau peste măsură. Din vaccinuri, din măști, din izolete, din teste anti-Covid și din suferința românilor. Dar iată că adevărul iese la iveală într-un final”, a scris Simion pe blogul său.

Practic, prin acest scandal, anti-vacciniștii obțin un argument în plus, fiind repusă pe tapet problema gestionării pandemiei. Aici trebuie amintit faptul că România s-a aflat la coada Europei, altături de Bulgaria, în ceea ce privește campania de vaccinare. Sentimentele anti-vaccinare erau foarte vizibile în timpul pandemiei. În loc să investească bani în campanii de conștientizare și de informare, guvernanții au decis să investească masiv în milioane de doze de vaccin, în ciuda faptului că acestea aveau șanse minime să fie folosite vreodată. Culpa morală este cu atât mai gravă cu cât alte state din afara UE nu aveau acces la vaccinuri, în timp ce, așa cum vedem, altele avea prea multe doze de vaccin.

Nemulțumirile populare din timpul pandemiei au fost accentuate, pe de o parte de măsurile draconice, prea puțin explicate de guvernanți și de ministrul Sănătății care prefera să îl scoată la rampă pe Raed Arafat și pe Valeriu Gheorghiță, coordonator al Campaniei Naționale de Vaccinare Anti-COVID-19. Pe de altă parte, neîncrederea populației a fost alimentată de atunci de către o armată de demagogi, de la politicieni oportuniști, la vedete autohtone. Vocea acestora a ajuns să o acopere pe cea a autorităților. AUR a fost unul dintre campionii mesajelor anti-vaccinare din pandemie, îndemnând oamenii să nu se supună măsurilor de prevenție și organizând frecvent proteste.

Pe fondul scandalului din prezent, AUR capătă și mai multă legitimitate, iar teoriile conspiraționiste găsesc un nou sol fertil. Șansele sunt ca acest scandal să propulseze AUR în sondajele de opinie, totul cu largul concurs al fostului ministrul Voiculescu și a USR-ului care face acum scut în jurul acestuia. Cât de mare va fi câștigul electoral pentru George Simion & Co, doar timpul va putea spune.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: