Deși folosește cele mai multe lemne pentru încălzire în UE, România nu a avut nicio poziție la Bruxelles

Sursa foto: Pixabay
Președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), Dumitru Chisăliță, acuză autoritățile române că nu au avut nicio poziție la dezbaterile de la Bruxelles, de săptămâna trecută, cu privire la proiectul de propunere de revizuire a regulamentelor de proiectare ecologică pentru cazanele cu combustibil solid (Regulamentul 2015/1189) și pentru încălzitoarele locale cu combustibil solid (Regulamentul 2015/1185), scrie Agerpres.

„România este țara din UE care are cei mai mulți consumatori care se încălzesc cu combustibil solid (lemn în principal), aspect care ar fi determinat în mod normal ca România să fie principala voce din UE privind modificarea normelor EcoDesign pentru echipamentele de încălzire cu combustibil solid. Dar România nu a avut nici o poziție la această normă. Normă care săptămâna trecută ar fi fost aprobată, dacă nu exista opoziția cehilor și nemților”, susține președintele AEI într-o analiză publicată luni.

Potrivit acestuia, noile reguli propuse de Comisia Europeană pentru cazanele și încălzitoarele locale pe combustibil solid aduc schimbări majore față de situația actuală, vizând în principal creșterea eficienței energetice, reducerea emisiilor poluante, îmbunătățirea durabilității produselor și protecția consumatorilor.

„Cerințele sugerate nu sunt justificate de un studiu care evaluează impactul asupra mediului, economic și tehnologic al modificărilor propuse, care să ofere date clare cu privire la beneficiile măsurilor propuse, inclusiv câștigurile de mediu sau economice pentru cetățeni. Aceste beneficii ar trebui comparate cu impactul economic preconizat și sarcina financiară a modificărilor necesare”, arată Chisăliță.

Conform Strategiei Energetice a României, citată de specialistul în energie, în România există un total de circa 8,5 milioane locuințe, din care aproximativ 7,5 milioane sunt locuite. Majoritatea locuințelor locuite din România (47%) sunt încălzite cu lemne (marea majoritate în mediul rural).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: