Pe termen mediu România ar putea beneficia de o îmbunătățire a ratingului de țară

Sursa: Facebook

Lipsa consecvenței în politici și a predictibilității sunt o nucă tare prin prisma căreia România rămâne momentan foarte aproape de categoria junk în ochii agențiilor de rating, chiar dacă indicatorii ei economici arată ceva mai mult. ”Într-o perioadă medie de timp, România poate spera la un upgrade”, a declarat Ștefan Nanu, directorul Trezoreriei statului, care a explicat și de ce s-ar putea întâmpla asta.

Ștefan Nanu, directorul general al Trezoreriei Statului și Managementul Datoriei Publice, arată că, de facto, matricele folosite de agențiile internaționale de rating ar trebui să acorde  României un rating BBB, față de BBB-, cât are acum. Iar ratingurile acordate de agenții sunt foarte importante și pentru statul român și pentru investitori, dar acum suntem penalizați ușor prin prisma unei inconsecvențe în politicile adoptate și a mai multor incertitudini existente la nivel macroeconomic.

”Ratingurile acordate de agenții contează enorm și pentru noi, dar și pentru clienții băncilor. Pentru toți cei care vor să apeleze la instrumente de piață. Facem tot posibilul să ținem aproape agențiile de rating. Ele sunt cunoscătoare ale evoluțiilor din România și a comportamentului, mai ales. De fapt, latura asta de comportament, din păcate, influențează foarte mult ratingul actual. Dacă ne uităm pe matricele pe care le folosesc agențiile de rating, ele reflectă, de facto, un rating mai mare. La multe agenții de rating, dacă le-ai lua pur și simplu ce le iese din matricele lor ca indicatori și le-ar publica, România ar fi la nivelul de BBB, deci mai sus (n.r. decât BBB-, cât are acum)”, a declarat Ștefan Nanu în cadrul seminarului Financial Forum organizat de Profit.ro.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: