Preşedintele Bulgariei face uz de veto în cazul legii care prevede donarea de transportoare blindate pentru Ucraina

Președintele Bulgariei
Sursa foto: Facebook

Preşedintele socialist al Bulgarei, Rumen Radev, acuzat adesea că ar fi prorus, a respins prin veto o lege care prevede furnizarea către Ucraina de transportoare blindate şi a retrimis textul către parlament pentru o nouă discuţie, invocând interesele securităţii naţionale, relatează Novinite.com.

Acordul ratificat pentru furnizarea de 100 de transportoare blindate, semnat în august 2023 la Sofia şi apoi la Kiev în noiembrie, primise aprobarea Parlamentului, dar veto-ul lui Radev necesită un nou vot pe această temă.

În motivarea deciziei sale, Radev a evidenţiat nevoia pentru o mai atentă analiză a rolului vehiculelor respective în protejarea frontierelor Bulgariei şi în ajutorul acordat cetăţenilor în situaţii de urgenţă şi dezastre. Radev consideră că parlamentarii nu au avut o „înţelegere cuprinzătoare a specificului donaţiei”, ceea ce a redus capacitatea deputaţilor de a „evalua temeinic necesitatea” echipamentului.

Raportul Comisiei parlamentare pentru apărare sublinia că acordul implică furnizarea către Ucraina de echipamente de transport blindate şi piese de schimb care nu mai erau utilizate de Ministerul de Interne din Bulgaria.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: