ELCEN se străduieşte să livreze agentul termic în condiţii optime, deşi are o infrastructură veche, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Noi ne facem datoria. ELCEN, deşi are o infrastructură veche de câteva decenii bune, se străduieşte să livreze agentul termic în condiţii optime. Şi ieri a fost o mică avarie, dar a fost pe o perioadă foarte scurtă şi doar la unul dintre CET-uri, nu a afectat efectiv bucureşteanul. Problema este la sistemul de termoficare, unde eu am constatat că din fonduri europene s-au reabilitat în aceşti trei ani şi jumătate mai puţin de doi kilometri, ceea ce nu este nu este în regulă”, a spus Sebastian Burduja, cu prilejul participării sale, miercuri, la inaugurarea de către Municipalitate a unei benzi dedicate transportului în comun pe bulevardul Regele Mihai I, pe sensul către Arcul de Triumf.El a menţionat că a avut o întrevedere cu edilul Capitalei, Nicuşor Dan, miercuri dimineaţa, în cadrul căreia au discutat despre ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
„Am discutat, în principiu, chestiunile de pe viitoarea ordine de zi a Consiliului General pe subiectul Termoenergetica-ELCEN. Înţeleg că urmează recunoaşterea unei datorii a Termoenergeticii şi, sper, plata sumei de aproximativ 700 de milioane de lei pe care o datorează Termoenergetica, o companie a Primăriei, către ELCEN, pentru a putea să cumpărăm în continuare gazul de care avem nevoie”, a afirmat Sebastian Burduja.
Întrebat de jurnalişti dacă ELCEN are suficient gaz în prezent, el a răspuns afirmativ. „Deocamdată da, dar este o chestiune de la o lună la alta, deci, sunt bani care trebuie plătiţi. ELCEN are proiecte investiţionale, vrea să reabiliteze, să modernizeze CET-urile, deci are nevoie de aceste fonduri şi eu cred că domnul primar a înţeles această nevoie”, a spus Burduja.
Ministrul a punctat că sistemul de termoficare trebuie centralizat şi pledat pentru o fuziune între ELCEN şi Termoeneretica.
„Aşa este în orice oraş care a reuşit să facă performanţă. Vedeţi exemplul de la Oradea şi nu numai. Asta înseamnă că, practic, trebuie să existe o fuziune între ELCEN şi Termoenergetica. Noi am pregătit un memorandum de Guvern în acest sens şi urmează să facem aceste demersuri. Nu este un lucru care să se facă de azi pe mâine, trebuie făcută o evaluare tehnică a activelor fiecărei societăţi, să vedem aportul fiecărei societăţi şi, de fapt, în construcţia finală a unei companii integrate, care va fi ponderea Ministerului Energiei, care va fi ponderea Primăriei Generale”, a spus ministrul Burduja.
La rândul său, viceprimarul capitalei Stelian Bujudveanu a precizat că nu s-au propus modificări privind preţul gigacaloriei.
„Modificarea ei se face (…) printr-o hotărâre de Consiliul General. Nu ni s-a propus astăzi o modificare a acestei formule şi plafonarea ei, această compensare care este astăzi achitată de Primăria Capitalei (…) intră în seria de decizii eminamente politice, care trebuie discutate cu forurile de conducere ale partidului şi abia apoi putem să avem o asemenea discuţie, dar nu este rolul PNL să facă o asemenea propunere, este rolul primarul general să vină cu asemenea propunere de modificare a preţului gigacaloriei”, a adăugat Stelian Bujduveanu.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News