Bogdan Stoica: Te invit să participi la singurul șantaj electoral onorabil

Bogdan Stoica

Poate că ar trebui să ne implicăm cu toții în demersul organizației Salvați Copiii care cere Parlamentului să adopte rapid legislația privind publicitatea la păcănele și cazinouri. Este vorba despre două proiecte de lege care se referă la protecția copiilor și tinerilor de dependența de jocurile de noroc. Momentan, deși premierul Ciolacu s-a declarat combatant în războiul cu acest viciu, două proiecte sunt blocate în parlament chiar de parlamentarii PSD și PNL, sub pretextul că sunt prea blânde. De parcă nu le-ar putea adopta așa și ulterior să le facă mai severe, așa cum face România cu mediul de afaceri.

Situația e mai mult decât gravă. În marile orașe, înșiruirea stradală de tip bancă- cazino-amanet este obișnuită mai ales în zonele centrale. De câțiva ani a început asaltul și în orașele mici și chiar în comune. Peste tot, publicitatea e făcută mârșav, astfel încât mesajele să fie atrăgătoare pentru copii și adolescenți. Rezultatul: 14% dintre copii au jucat deja jocuri de noroc pe bani.

Cu un asemenea aflux de bani, industria viciului are bani de reclame în toate mediile, de la outdoor la televiziuni, siteuri de știri și rețele sociale. Practic, expunerea copiilor și tinerilor la mesaje de promovare a jocurilor de noroc este continuă, făcând posibilă percepția că jocurile de noroc sunt activități acceptabile. Or, nu sunt. De mai bine de 70 de ani dependența de jocuri de noroc este calificată de OMS ca afecțiune medicală și introdusă în Clasificarea Internațională Statistică a Bolilor și Problemelor de Sănătate Asociate (ICD).

Avem avantajul că suntem într-un an electoral, că putem pune presiune pe politicieni. Nimeni nu ne împiedică să scriem candidaților care ne zâmbesc pentru voturi că vrem să-și asume la vedere măsuri împotriva jocurilor de noroc sau nu-i votăm. Să facem din șantajul electoral, poate pentru prima oară, un demers onorabil.

Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: