BERLIN
În contextul recentei crize bugetare, liderul partidului de opoziție CDU (Partidul Creltin Democrat), Friedrich Merz, i-a cerut cancelarului Olaf Scholz să se supună unui vot de încredere în Bundestag la începutul anului viitor.
Merz a acuzat în special guvernul că nu a fost capabil să respecte măsura de limitare a datoriilor. Având în vedere miliardele promise pentru ajutorul acordat Ucrainei și alte cheltuieli, era previzibil că actuala coaliție va revizui rezoluțiile bugetare „cel târziu până la jumătatea anului viitor”. „Ceea ce cancelarul Scholz a vrut să prezinte aici ca un proces ordonat a fost în realitate o criză guvernamentală tangibilă, pe care guvernul federal a încheiat-o astăzi cu o formulă de compromis în cel mai bun caz”, a declarat Merz despre înțelegerea încheiată în disputa privind bugetul, transmite publicația germană Spiegel.
Miercuri, coaliția tripartită formată din Partidul Social-Democrat (SPD), Verzi și Democrații Liberi (FDP) a ajuns la un acord de ultim moment cu privire la soluționarea deficitului de 17 miliarde de euro, acesta inluzând printre altele planuri de majorare a taxei pe emisiile de CO2 și de reducere a unor măsuri de protecție a climei.
ATENA
Unele asociații pentru drepturile omului au deplâns lipsa de progrese înregistrate de autoritățile grecești în ancheta privind circumstanțele controversate în care o navă de migranți s-a scufundat în largul Peloponezului, lăsând în urmă peste 500 de morți, într-unul dintre cele mai grave dezastre maritime din istoria Mediteranei.
Human Rights Watch (HRW) și Amnesty International susțin că există suspiciuni credibile potrivit cărora „acțiunile și omisiunile” Gărzii de Coastă elene au contribuit la naufragiul din 14 iunie. După șase luni, cu investigații departe de a se fi încheiat și cu supraviețuitori care cer dreptate, militanții au declarat că există îngrijorări „cu privire la perspectivele de responsabilitate”, din cauza modului în care a fost derulată ancheta, conform The Guardian.
COPENHAGA
În urma unui jaf straniu, care pare a fi fost planificat cu meticulozitate, 24 de tone de unt Lurpak au fost furate dintr-o unitate din Herning, Danemarca, lăsând poliția locală nedumerită și în căutare de răspunsuri. Henning Praestegaard, asistent de poliție la poliția locală din Herning, a remarcat natura neobișnuită a infracțiunii, declarând: „Este ciudat, cantitatea furată este foarte mare. Din când în când mai vedem câte un pachet de unt furat dintr-un supermarket, dar ce s-a întâmplat în acest caz este cu totul altceva,” a declarat acesta pentru presa locală. Furtul a avut loc la un terminal de răcire din Herning. Bunurile furate au fost descoperite luni dimineață de către Krone Fleet Denmark, care a constatat că dispăruse o semiremorcă ce transporta 19 containere pline cu unt, echivalentul a 24 de tone de unt, conform MSN.
PRAGA
Cehia ar trebui să facă presiuni pentru crearea unui mecanism financiar separat în cazul în care Ungaria blochează aprobarea unui nou ajutor financiar din partea UE pentru Ucraina, au cerut zeci de personalități cehe într-o scrisoare comună adresată premierului Petr Fiala înainte de summitul Consiliului European din această săptămână, relatează Euractiv.
SOFIA
Guvernul bulgar a început să demoleze monumentul emblematic al Armatei Sovietice, care a dominat o mare parte din peisajul din centrul capitalei bulgare, Sofia, timp de aproape 70 de ani, o acțiune pentru care Ministerul rus de Externe spune că Bulgaria va plăti ulterior, potrivit Euractiv.
TIRANA | ROMA
Parlamentul albanez va trebui să suspende ratificarea unui pact privind migranții convenit cu Italia, după ce o instanță supremă a aprobat miercuri o cerere a opoziției de revizuire a constituționalității acordului, potrivit unei declarații a Curții Constituționale. Luna trecută, Italia a convenit cu Albania să construiască centre de primire a migranților în Albania, într-un efort de reducere a numărului acestora, care aproape s-a dublat în ultimul an, scrie Reuters.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News