Un român a fraudat casele de pariuri cu mega-antene. Interpol a alertat 196 de țări

fotbal
Sursa foto: Unsplash

O organizație descoperită de Interpol era capabilă să obțină imagini ale meciurilor de fotbal cu de la 20 și până 120 de secunde înaintea televiziunilor care transmiteau partidele în direct și să pună pariuri sigure, fraudând casele de pariuri. Codurile pentru a le descifra au fost obținute de pe un canal Telegram iranian, scrie publicația spaniolă El Pais.

Investigațiile poliției naționale iberice privind pariurile sportive ilegale de la Cupa Mondială de fotbal desfășurată în Qatar în 2022 continuă, iar noi descoperiri interesante sunt furnizate după operațiunea Mursal, în care o organizație criminală internațională capabilă să obțină imagini a fost demascată.

Cum se proceda? Folosind antene satelit gigantice și coduri pentru a descifra semnalele satelitului, obținute de la un canal iranian Telegram numit Hack Sat Feed, potrivit ziarului spaniol El Pais.

În cel mai sofisticat dintre cele două sisteme, „rețeaua folosea antene satelit cu diametrul de 2,40 metri – mai mult decât dublu față de dimensiunea obișnuită – instalate în locuința presupusului lider”, relatează anchetatorii.

Cu acestea, liderul, un român, s-a conectat la sateliți și a interceptat imaginile trimise de camere, înainte ca acestea să ajungă în studiourile de producție de televiziune și să fie apoi difuzate.

Pentru a face acest lucru, gruparea a folosit coduri (numite feed-uri) cu care a ocolit codarea semnalului de televiziune și a putut astfel să-l primească în avans informațiile necesare pe computerul său.

Ulterior, liderul și ceilalți membri ai sistemului pariau în așa-numitul mod „live” – în care cotele plătite își schimbă valoarea foarte repede – pe care echipă va înscrie următorul gol, execută o lovitură de colț sau va primi un cartonaș.

Bogdan Vorovenci, numele liderului / Iran, nodul gordian

Investigațiile Centrului Național de Integritate în Sport și Pariuri al Poliției (Cenpida), specializat în lupta împotriva aranjării meciurilor, au identificat Iranul drept punct de acces la semnalul de televiziune prin satelit, un truc folosit și pentru meciurile din La Liga spaniolă, Bundesliga și competiții de fotbal din Asia și din America de Sud.

O nouă modalitate de fraudare a caselor de pariuri, așadar, împotriva căreia Interpol a avertizat poliția din cele 196 de țări care o alcătuiesc cu așa-numita „notificare violetă”, comunicare în care explică modul de operare al organizațiilor criminale pentru ca autoritățile să adopte „măsuri preventive”.

În paralel, Europol cere poliției Uniunii Europene să distribuie „orice cazuri relevante” descoperite cu privire la această fraudă, care le-a permis mafioților să obțină „milioane de euro profit ilicit”.

În Spania, scrie același El Pais, „ancheta rămâne deschisă și în jur de 20 de persoane au fost deja arestate”, inclusiv cel identificat de poliție ca fiind presupusul lider de bandă, Bogdan Vorovenci, cetățean român fără antecedente penale, care are domiciliul în localitatea Cabanillas del Campo (Guadalajara, 10.000 de locuitori).

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: