Bogdan Stoica: Partidul Evazioniștilor.

Bogdan Stoica

Asta-mi place mie la Ciolacu, nene: n-are subtilități, ți-o zice ca la Buzău, de pe un deal pe altul, în cuvinte puține. Toți liderii partidelor din România au avut, la un moment dat, ideea de a ajuta mediul de afaceri afiliat partidului, dar nici unul nu a pus pe masă un proiect atât de părtinitor și de dubios cum este proiectul anti-evaziune al actualului premier. Care e, de la un cap la altul, un proiect pro-evaziune.

Legea îi scapă de închisoare pe cei inculpați pentru evaziune fiscală de până la un milion de euro (vechiul prag era de o sută de mii de euro și primeai o amendă penală, adică se scria ceva în cazier). Evazionistul scapă complet de implicațiile penale ale evaziunii dacă achită prejudiciul, penalitățile aferente și un bonus de 50%. Nici amenda penală n-o mai plătește. Doar dosarele de evaziune fiscală de peste 10 milioane de lei se trimit la DNA. Prejudiciul se calculează conform unei expertize iar inculpatul are dreptul la contraexpertiză.

Votat cu seninătate în Parlament, proiectul merge acum la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Cum sunt șanse mari ca acesta s-o semneze fără s-o citească, pentru că legea are si suportul PNL, mii de dosare de evaziune ar putea fi închise dacă inculpații decid să achite prejudiciul în schema de mai sus.

Un alt efect o să fie în zona bancară. Acum, dacă ai nevoie de un milion de euro pe firmă, te duci la bancă și iei un credit cu dobânzi complicate, într-o procedură complicată, banca își bagă nasul în facturile tale, nu ești de capul tău și plătești cam 130% din împrumut. De ce te-ai mai duce la bancă când poți să te împrumuți la stat, adică nu mai plătești nici un fel de taxe și impozite și vezi tu dacă te prinde, când te-o prinde, adică în 7-10 ani?

Haios e că mediul de afaceri românesc nu a avut o reacție negativă la această lege. Iar ăsta e un semn că legea va fi folosită din plin, în sensul rău, descris mai sus. Pe bună dreptate, oamenii de afaceri aflați în căutarea profitului, nu a vreunui sens moral, se vor organiza și vor face ce trebuie făcut. Frumos ar fi să se organizeze și într-un partid. Partidul Evazioniștilor sună grozav, a barosăneală, bogățeală, succes

Acum să așteptăm ce va face președintele. Dacă ții cont de trecutul economic al familiei sale, cu episoade faimoase în care s-a vorbit despre acte dubioase și despre venituri din chirii înregistrate aiurea, tu ce crezi că o să facă Iohannis? O să semneze legea sau nu?

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: