A explodat numărul cazurilor de pojar: „Persoanele neimunizate nu au aproape nicio șansă să scape neinfectate”

Sursa foto: Pexels

În ultima săptămână au fost raportate 445 de cazuri de rujeolă în România. Practic, numărul îmbolnăvirilor din ultima săptămână reprezintă aproape 20% din numărul total de îmbolnăviri confirmate de la începutul anului 2023 și până în prezent.

Practic, numărul îmbolnăvirilor din ultima săptămână reprezintă aproape 20% din numărul total de îmbolnăviri confirmate de la începutul anului 2023 și până în prezent. UNICEF avertiza săptămâna trecută că există o creștere de peste 3.000% în Europa și Asia Centrală a cazurilor de rujeolă, iar scăderea ratei de vaccinare este motivul pentru care ne confruntăm cu o astfel de epidemie.

Medicul Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, explică de ce s-a ajuns la acest număr de cazuri în ultima săptămână: „Persoanele neimunizate prin vaccinare sau prin boală nu au aproape nicio șansă să scape neinfectate dacă ajung în contact cu virusul rujeolic, fiindcă acesta are o contagiozitate de 95% infectând receptivii indiferent de vârstă”.

La rândul său, dr. Gindrovel Dumitra, coordonator al grupului de vaccinologie din cadrul Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF), explică faptul că „în momentul în care se formează un cluster, o aglomerație de persoane care sunt nevaccinate, apariția unui singur caz duce la îmbolnăvirea tuturor persoanelor susceptibile”, detaliază medicul.

Așa se întâmplă, acesta este specificul rujeolei, este stilul caracteristic al epidemiei de rujeolă. Este necesar să ajungem la 95% rata de vaccinare pentru a limita răspândirea unei epidemii de rujeolă„, adaugă acesta.

Jumătate din cele 500 de cazuri din Brașov au fost înregistrate în comuna Măieruș, mai ales în lunile septembrie și octombrie. Tot aici a fost înregistrat și primul deces din cauza rujeolei, al unui bebeluș de șapte luni, pentru care mama minoră a refuzat internarea, informează Prefectura Brașov.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: