Renumitul neurochirug Leon Dănăilă despre tentațiile culinare de pe masa de Crăciun

Sursa foto: Facebook
Personalitate remarcabilă a neurochirurgiei româneşti şi mondiale, membru titular al Academiei Române (din 2004), membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (din 1993), membru al multor academii din străinătate şi societăţi ştiinţifice, naţionale şi internaţionale, profesor al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, cercetător cu 18 brevete de inventator şi 10 de inovaţii, autor al 62 cărţi şi tratate de neurochirurgie, acad. prof. dr. Leon Dănăilă (n. 1 iulie 1933 , Darabani, Botoșani, România) este foarte activ și în mediul online unde publică opinii și informații pe teme medicale.
Într-o postare recentă pe contul său de Facebook (n.r. ce se bucură de intersul mai mult de 170.000 urmăritori), reputatul neurochirurg se întreabă care ar fi cel mai sănătos regim alimentar mai ales astăzi, la masa de Crăciun, unde românii se bucură de o mare diversitate de ispite culinare tradiționale:
„Dragii mei, în această perioadă festivă, când pregătirile pentru sărbători aduc bucurie și aroma delicioasă a preparatelor tradiționale, vă împărtășesc o mică reflexie despre alegerile noastre alimentare. În ultima perioadă, am observat numeroase eforturi de a reduce consumul de grăsimi și zaharuri, în special prin intermediul unor campanii finanțate din fonduri guvernamentale, desfășurate în mass-media, școli, clinici medicale și alte locuri publice.
Cu toate acestea, atitudinile și obiceiurile alimentare ale persoanelor din multe state occidentale rămân relativ constante. Tradițiile și normele socioculturale, împreună cu gustul plăcut, disponibilitatea, accesibilitatea și costurile reduse ale anumitor produse, reprezintă obstacole în implementarea propunerilor de schimbare.
În căutarea unei alternative benefice, mă întreb: există un model de regim alimentar care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții?” – este problematică pe care renumitul profesor – cu un palmares de peste 40.300 intervenţii chirurgicale, din care 21.791 cu microscopul operator, 729 cu laserul şi 17.780 fără microscop şi fără laser – o lansează pentru reflecție.

Potrivit acestuia, cu o bună informare și moderație înaintea preparatelor de sărbători, românii ar putea ieși „victorioși” din acest adevărat examen de final de an al proceselor cognitive:

„Studii epidemiologice anterioare au indicat că regimul alimentar mediteraneean a avut un impact pozitiv asupra reducerii obezității și, implicit, a deficitelor cognitive. Așadar, în această zi specială de Crăciun, când tradițiile culinare ating culmile gustative, vă încurajez să vă bucurați de preparatele delicioase, însă să le integrați într-un mod echilibrat în dieta voastră.
Modelul mediteraneean, bogat în fructe, legume, grăsimi sănătoase și proteine, poate fi o inspirație pentru un stil de viață sănătos și plin de energie. Sărbători fericite și un Crăciun plin de gusturi delicioase, dar și de alegeri înțelepte pentru sănătatea noastră!” – transmite apreciatul neurochirug.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL