Daniel BUDA: Suntem sub-sumați la fondurile europene în planul de dezvoltare a României

Marinela Angheluș, redactor-șef  PS News a stat de vorbă, săptămâna aceasta, chiar în sediul Parlamentului European de la Strasbourg, cu eurodeputatul Daniel Buda (PNL, PPE), vicepreședintele al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European. Care sunt ultimele noutăți din sectorul agricol european, citiți în materialul de mai jos.

„Suntem subsumați pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea României la fondurile europene, fonduri fără de care România nu ar putea se dezvolte astăzi la un asemenea palier, ori dezvoltarea și modernizarea României este posibilă doar cu ajutorul fondurilor europene. Din perspectiva acestui an care, iată să încheie, este foarte important să subliniem faptul că România, prin dezbaterile din Parlamentul European si nu numai, primește resurse financiare importante. Sunt peste 80 de miliarde de euro care a fost previzionate pentru România, pe diverse axe de finanțare: de la agricultură, la infrastructură de transport, sau la orice tip de infrastructură și dacă stau să mă gândesc strict la la sectorul agricol, ne dăm seama că nu am fi putut să discutăm despre un sector agricol care să fie capabil să furnizeze hrană în cantități suficiente și la prețuri accesibile pentru consumator”.

Mierea de albine este cel mai falsificat produs din Uniunea Europeană

 „Sigur că sunt aici provocări multiple, pentru că dacă ne uităm puțin, doar în ultima săptămână, în cealaltă lună pe care am avut-o în discuție, am avut o dezbatere destul de intensa pe ceea ce înseamnă consumul de pesticide la nivelul Uniunii Europene, unde am reușit, Slavă Domnului, ca României sa ii recunoscute, să spun așa, derugările necesare și absolut indispensabile pentru a putea să-și continue activitatea. Din această săptămână vedem că s-a adoptat directiva privind breakfast-ul. Sunt opt directive, dar ne-am axat foarte mult pe ceea ce au însemnat posibilitățile de falsificare a mierii și etichetarea mierii.

Practic, am stabilit foarte clar că toată mierea de albine care intră sau care se găsește pe teritoriul Uniunii Europene trebuie să fie etichetată. Un amănunt pe care multă lume nu îl cunoaște, pentru că nu a avut acces la date, este legat de faptul că mierea de albine este cel mai falsificat produs care se află la nivelul Uniunii Europene”.

74% din mierea importată din China este neconformă

„54% din cantitatea de miere care se află pe teritoriul Uniunii Europene și este importată din țările țerțe este falsificată și peste 74% din mierea importată din China este neconformă. E destul de important este să avem această etichetare cât se poate de clară și sub acest aspect am reușit să impunem, peste voința Comisiei Europene, oarecum, necesitatea ca pe eticheta de miere să se regăsească atât țara de origine, dar și procentajul în care se află acea miere în acel recipient, astfel încât să putem preveni falsuri.

Este foarte important pentru consumatori să își rezerve un minut, două, trei sau mai multe, pentru a citi cu foarte mare atenție etichetele, pentru că etichetele sunt practic. Noi ne-am asigurat din acest punct de vedere la nivelul Parlamentului European ca etichetele reprezintă o glindă a ceea ce înseamnă conținutul acelui recipient, astfel încât consumatorul să știe în orice moment ce fel de produs cumpără”.

Despre NGT: Am avut o dezbatere destul de complicata și la nivel intern, dar care până la urmă eu sper că s-a înțeles.

„Am avut o dezbatere destul de interesanta in Comisia de Agricultură pe noile tehnici genomice ( NGT). Discutăm aici de niște tehnici de ameliorare a plantelor care permit până la urmă fermierilor să obțină culturi mult mai bune și în același timp din punct de vedere financiar mult mai mai bine, în sensul că nu e nevoie de atât de multe pesticide,iar plantele n-au nevoie de atât de multe precipitații, iar producțiile sunt sporite aici. Am avut o dezbatere destul de complicata și la nivel intern, dar care până la urmă eu sper că s-a înțeles. Eu cred că Ministerul Agriculturii va veni cu un punct de vedere care să susțină până la urma acestea.

De altfel, am răspuns într-o mare măsură spun așa observațiile făcute de Ministerul Agriculturii din România din punct de vedere al necesității de a nu patenta soiurile care sunt afectate de NTG, noile tehnici genomice, pentru discutăm de niște procese care nu sunt sau nu rezultă organismele modificate genetic, deci practic consumul este sigur. De altfel, este foarte important să spunem că cei de la FSA, această agenție europena care garantează securitatea sau calitatea produselor care sunt consumate la nivelul Uniunii Europene, a spus foarte clar că aceste produse sunt, în regulă din punct de vedere al calității și al sănătății sau al impactului pe sănătatea omului, pe sănătatea animalelor.

Una peste alta, să știți că tot ce se întâmplă aici, în Parlamentul European, este, într-o formă sau alta, ci implicații majore la nivelul României”.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: