Ucrainenii sărbătoresc pentru prima oară în istoria lor modernă Crăciunul odată cu catolicii și ortodocșii români

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: X

Ucrainenii ortodocși au participat în Ajunul Crăciunului la slujbe de Crăciun, odată cu Occidentul, pentru prima oară în istoria Ucrainei, într-un semn de sfidare a Moscovei, la aproape doi ani de la invazia rusă, relatează AFP.

”Ne rugăm pentru sfârșitul războiului. Ne rugăm pentru victorie”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de news.ro.

”Pentru pace, pentru dreptate”, a continuat el, în fața maiestuoasei mănăsttiri care era, până la sfârșitul lui 2022, sediul Primatului Bisericii Ortodoxe ucrainene subordonate Moscovei.

”ODATĂ CU ÎNTREAGA LUME”

Este pentru prima oară în istoria modernă a Ucrainei când credincioși ortodocși sărbătoresc Crăciunul în același timp cu catolicii, dar și cu ortodocșii din România, Grecia și Bulgaria, la 25 decembrie și nu la 7 ianuarie în calendarul civil, așa cum era tradiția până acum.

Biserica Ortodoxă rusă a păstrat pentru sărbătorile religioase veciul calendar iulian, decalat cu 13 zile.

”Vrem cu adevărat să sărbătorim această sărbătoare într-un nou mod. Este o sărbătoare a întregii Ucraine, a Ucrainei noastre independente”, declară o ucraineancă.

”Ar trebui cu adevărat să sărbătorim Crăciunul odată cu întreaga lume, departe, foarte departe de Moscova”, adaugă ea.

”ABANDONAREA MOȘTENIRII RUSE”

În iulie, Volodimir Zelenski a oficializat mutarea sărbătorii Crpciunului de la 7 ianuarie la 25 decembrie, o decizie care a făcut parte dintr-o serie de măsuri luate de Ucraina pentru a se distanța de Rusia.

Textul adoptat de deputații ucraineni explica atunci că ucrainenii vor ”să-și trăiască propria viață, cu pripriile lor tradiții, propriile sărbători”.

Acesta este un mijloc, potrivit textului, ”de abandonare a moștenirii ruse care impunea sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie”.

Legea din iulie ilustrează astfel prăpastia care s-a căscat între bisericile de la Kiev și Moscova de mai mulți ani, adâncită de invazia Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022.

Biserica Ortodoxă ucraineană, care s-a aflat timp de mai multe secole sub tutela religioasă a Rusiei, s-a declarat autocefală și independentă de Patriarhia de la Moscova în 2019.

În mai 2022, Biserica ucraineană rămasă credincioasă Moscovei și-a declarat, la rândul său, independența, după ce patriarhul rus Chiril și-a exprimat susținerea față de războiul lui Vladimir Putin.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: