Florin Barbu a susținut luni dup-amiază o conferință de presă, după negocieri de peste 3 ore purtate cu reprezentanți ai fermierilor și protestatarilor. Ministrul Agriculturii a anunțat mai multe măsuri de sprijin pentru fermieri.
Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Agricultura are 2% din PIB-ul României. Sunt foarte multe forme de sprijin pe care asociațiile le știau, majoritatea fermierilor din țară au fost informați de sumele pe care le avem în buget.
Vorbim aici de sume foarte importante, pentru că anul acesta, până pe 30 mai vom acorda un sprijin de 100 de euro pe hectar pentru toate culturile din toamna anului 2022.
Vom da un sprijin în zootehnie – 100 de euro UVM/vacă de carne, 100 de euro/porc, 100 de euro în sectorul UVM/avicol.
Vom subvenționa integral în anul 2024, și actul este emis, până în anul 2026 toată acciza care este utilizată în agricultură.
Sunt forme de sprijin pe care Ministerul Agriculturii și Guvernul României le au în bugetul pe anul 2024, pentru a încerca în această perioadă, destul de grea pentru fermierii români, să scoatem toate societățile fermierilor din dificultate.
Pentru acest lucru, am venit în sprijinul fermierilor români cu două proiecte foarte importante. Pe de o parte, creditul fermierilor, unde vor beneficia de capital de lucru, cu 1,95% dobândă, ROBOR suportat de către Ministerul Agriculturii și Guvernul României, iar doi – un al doilea credit – creditul agricol cu 2% plus ROBOR, care este pentru capitalul de lucru pentru investiții în ferme, și inclusiv pentru realizarea proiectelor care vor fi depuse ca și cofinanțare prin Programul Național Strategic.
Trei – Am pus pe procesul verbal, asumat astăzi, echivalarea categoriei B cu TR, echivalarea B1 cu TR și, practic, o derogare până la 31 decembrie 2024 pentru ca toate utilajele din agricultură să se înregistreze la primărie cu numere galbene, fără a fi necesară înmatricularea.
Am pus un proiect foarte important pentru accesarea creditelor, amânarea la plată a ratelor pentru creditele neperformante pe care fermierii le-au luat cu dobânzi foarte mari, vorbim aici de IFN-uri și alte instituții bancare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News