Cine sunt liderii protestelor și ce legături au ei cu AUR

Sursa foto: Facebook/ Dănuț Andruș

România se confruntă de o săptămână cu proteste de stradă la care participă fermieri și transportatori. Acțiunile lor au pus în dificultate accesul pe drumurile publice în jumătate din județele țării, iar vămile din estul și nordul României au fost blocate de coloane cu mașini grele, camioane și tractoare.

Întrebarea la care nu are nimeni răspuns este cine se află în spatele acestor mișcări de stradă care au loc în România, dar și în alte țări europene, precum Germania, Olanda, Spania sau Franța. În toate aceste cazuri, există posibile conexiuni ale protestelor cu partidele naționalist-extremiste. De altfel, încă din prima seară a protestelor, George Simion și Diana Șoșoacă au mers să se afișeze în mijlocul fermierilor și transportatorilor nemulțumiți de măsurile Guvernului. În fiecare zi de protest, pe Tik Tok, cea mai folosită rețea socială din România, cei care administrează conturile afiliate AUR au fost prezenți între protestatari și au făcut transmisiuni live, chemând româniii să iasă în stradă, la revoltă.

România are o destul de mare experiență în ceea ce privește organizarea unor evenimente de protest anti-guvernamental cu sprijin ascuns din zona politică. În mai multe rânduri, minerii au fost folosiți ca masă de manevră.

Greva minerilor de la Lupeni din august 1977 este un prim exemplu în acest sens. Liderul minerilor de atunci, Costică Dobre, pe care nu părea să-l știe nimeni, dar care negocia la Lupeni cu Nicolae Ceaușescu condiții mai bune pentru mineri, apare, la scurt timp după grevă, ca student la Academia Ștefan Gheorghiu, acolo unde profesor îi era Virgil Măgureanu, viitorul șef al SRI după 1990. După Revoluție, în 1990, Costică Dobre devine casier la Ambasada României la Londra.

Mineriadele din anii 90 sunt alte dovezi ale implicării politicului în zonele de protest. Prima Mineriadă, cea din ianuarie 1990, a venit ca urmare mitingului organizat de partidele istorice, PNL și PNȚCD, care se opuneau intenției FSN de a candida la alegerile din mai 1990 ca partid politic.

Astfel, au fost mobilizați minerii din Valea Jiului, care au fost aduși la București cu scopul de a “restabili ordinea”. Ortacii, sub coordonarea forțelor de ordine și a liderilor FSN, au organizat raiduri, percheziții și rețineri ilegale la sediile unor partide istorice și organizații care împotriva candidaturii FSN la alegeri.

Mult mai gravă a fost Mineriada din iunie 1990, atunci când câteva mii de mineri conduși de Miron Cozma au luat cu asalt Piața Universității, din nou sub coordonarea forțelor de ordine. Au fost devastate sediile PNȚCD și PNL, dar și locuințele private ale lui Corneliu Coposu și Ion Rațiu.

Numeroși intelectuali, studenți, persoane cu barbă etc. au fost bătuți, arestați, urcați în dubele Poliției și interogați la o unitate militară din Măgurele. Liderul studenților de atunci, Marian Muntean, a fost și el bătut de mineri și aruncat apoi în fântâna de la Universitate. Ulterior, președintele Ion Iliescu, le-a mulțumit minerilor pentru acțiunea lor vitejească prin care au salvat democrația din România.

La fel ca în cazul Costică Dobre, liderul studenților din Piața Universității, Marian Munteanu, apare ulterior în conducerea Uniunii Generale a Industriașilor din România (UGIR), condusă de George Păunescu, un apropiat al lui Ion Iliescu. Tot el încearcă în mai multe rânduri construcția unor structuri politice naționalist-extremiste, precum Mișcarea pentru România sau Alianța Națională, o formațiune rezultată din unirea PUNR cu Partidul Național Român, condus de Virgil Măgureanu, fostul șef al SRI.

Recent, Marian Munteanu a fost văzut la o adunare a partidului extremist AUR, acolo unde le-a vorbit tinerilor: “Noi, românii, am trăit într-un loc periculos, cu state formate de regulă de alții, pe care nu-i interesa ce vrem noi, nu-i interesa ce nevoi avem noi, ci îi interesa să utilizeze ce se poate utiliza pe aici”.

Păstrând proporțiile, protestele fermierilor și transportatorilor din ultimele zile aduc cumva aminte de protestele minerilor. Liderii acestor mișcări de stradă sunt, ca și în cazurile enumerate mai sus, personaje necunoscute, dar cu conexiuni în zona politică.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: