Un apartament din Bucureşti, în care nu locuieşte nimeni, dar care are şi repartitoare montate, a fost taxat cu 450 de lei pe luna decembrie pentru căldura care mai mult a lipsit.
Avariile care s-au ținut lanț în municipiul Bucureşti în sistemul de termoficare au „avariat” și finanțele nenorocoșilor locatari din blocurile afectate.
În cea de-a patra iarnă pe care o petrec în frig în mandatul de patru ani al actualului primar general, oamenii au constatat că facturile sunt în continuare mari sau chiar au crescut, deși temperatura din case a scăzut.
Spre exemplu, locuitorii unui bloc din Capitală racordat la sistemul centralizat de încălzire nu au căldură de mai bine de două săptămâni.
Asta, în contextul în care facturile pe luna decembrie se apropie de 600 de lei per apartament, iar decembrie a fost o lună relativ caldă, care nu a accentuat cu mult atmosfera de frigider din blocul în cauză.
„Sunt 19 grade. De cel puțin două săptămâni nu e căldura. În ultima perioadă, o zi este căldură, a doua zi e până spre seară, după care intră în avarie și cam așa se repetă situația. Deci, mai mult pe avarie”, mărturisește o locatară care ține haina pe ea în casă.
Apartament-fantomă în bloc pe avarie: nu stă nimeni în el, are repartitoare montate iar căldura „consumată” este taxată cu 450 de lei
Ghinioniștii locatari și-au făcut iluzii că ar putea primi facturi mai mici, dacă apa din calorifere a fost rece.
Legile fizicii și ale bunului simț nu s-au reflectat însă în costul întreținerii.
Astfel, șocul a fost mare în ianuarie: pentru un apartament de două camere, facturile s-a situat între 450 și 600 de lei.
Spre exemplu, într-un astfel de apartament de doua camere, în care momentan nu locuiește absolut nimeni și unde sunt montate repartitoare, costul afișat pentru căldură a fost 453 de lei.
Facturile pe decembrie reprezintă doar începutul. Dezastrul va veni odată cu întreținerea pe ianuarie
O problemă și mai mare va apărea la facturile pe luna ianuarie, când temperaturile au scăzut în Capitală până la pragul de ger, de -10 grade Celsius.
Oamenii vor fi puși să plătească prețul căldurii de care nu au beneficiat.
Chiar dacă nici acum nu au primit căldură, oamenii vor trebui să plătească.
Primarul general a făcut de cinci ori mai puțin decât a promis să facă, în ceea ce privește reabilitarea termoficării
„Acum 3 ani și jumătate, principala promisiune din campania electorală a lui Nicușor Dan era aceea că, începând din a doua zi după alegeri, toți locuitorii Capitalei vor avea apă caldă și căldură, iar în primii 3 ani de mandat, edilul va înlocui 300 km de rețea principală de termoficare. Asta ar fi însemnat aproximativ 100 de km pe an.
Ei bine, dacă tragem linie, cu câteva luni înainte de finalul mandatului, vedem că este a patra iarnă pe care bucureștenii o petrec în frig şi edilul este cel care recunoaște că nu a reușit să schimbe mai mult de 20 de kilometri anual, iar pe aceste șantiere, pe care ar trebui să fie rezolvate avariile la sistemul de termoficare, constatăm că nu este picior de muncitor”, a relatat Alina Tănase, corespondent Antena 3 CNN.
„Documentația pentru modernizarea sistemului de încălzire a fost gata. E vorba de documentația pe care a întocmit-o administrația Gabriela Firea. A fost gata, cred eu, în februarie 2020. Actualul primar general, Nicușor Dan, n-a reușit să atragă acești bani. Banii ăștia sunt pierduți”, spune consilierul general Valeriu Șuhan.
Din totalul de o mie de kilometri de rețea primară din Capitală, în jur de 150 de kilometri au o vechime de mai mică de 10 ani.
Alți 100-150 de kilometri au o vechime mai mică de 20 de ani, arată reportajul realizat de Antena 3 CNN.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News