EURACTIV: Știri din capitalele Europei – 6 iulie

Geology.com

 

ROMA | VARȘOVIA

În timpul unei deplasări la convenția Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) de la Varșovia, premierul italian Giorgia Meloni a avut o întâlnire cu omologul său polonez Mateusz Morawiecki pe tema migrației ilegale.

 

HAGA

Guvernul olandez trebuie să ofere date mai clare cu privire la perspectivele de viitor ale refugiaților  ucraineni care se află în prezent în această țară, mai ales în ce privește rezidența și întoarcerea acasă, a scris Consiliul consultativ pentru migrație (ARM) într-un raport publicat miercuri. Țările de Jos au primit aproximativ 95.000 de refugiați ucraineni protejați în baza Directivei UE privind protecția temporară (TPD), valabilă până în martie 2025.

 

BERLIN

După numeroase zile de confruntări publice guvernul german a adoptat un prim proiect de buget pentru anul 2024. Acesta prevede o serie de măsuri menite să reducă cheltuielile bugetare pentru anul viitor cu peste 30 de miliarde de euro.

Germania trece printr-o schimbare semnificativă a politicii: de la reglementări restrictive în materie de imigrație la recrutarea activă a forței calificate de muncă din străinătate, însă întâmpină dificultăți în ceea ce privește primirea lucrătorilor străini în țară, a declarat miercuri ministrul german al Muncii, Hubertus Heil.

 

PARIS

În încercarea de a evita o nouă serie de proteste violente în țară, președintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit marți cu primarii  principalelor orașe. În timpul discuțiilor, acesta ar fi sugerat ideea de a reglementa sau limita accesul la rețelele sociale, în funcție de gravitatea amenințărilor.

 

VIENA

Propunerea Comisiei de a relaxa normele privind anumite tehnici genetice (NGT) a fost puternic condamnată de partidele guvernamentale austriece de opoziție și de organizațiile de mediu, care se tem că acestea ar putea amenința sectorul ecologic.  NGT – sau modificarea genelor- descriu mai multe metode științifice utilizate pentru a modifica genomurile în scopul determinării anumitor caracteristici la plante. Austria s-ar putea număra printre singurele state membre ale UE care se opun propunerii.

 

BRUXELLES

Statul belgian și Agenția Federală de Primire a Solicitanților de Azil (Fedasil) au fost condamnate de Tribunalul din Bruxelles pentru abateri în gestionarea crizei azilanților. Statul și-a justificat neîndeplinirea obligațiilor sale prin principiul „forței majore”, invocând, în special, un aflux semnificativ de refugiați, dificultăți în deschiderea de noi centre de primire și războiul din Ucraina.

 

LONDRA

Marea Britanie își consolidează relațiile de politică externă și cooperare în domeniul apărării cu Polonia. Parteneriatul strategic 2030  dintre cele două state a fost semnat miercuri de ministrul britanic de Externe, James Cleverly, și de ministrul Apărării, Ben Wallace, alături de omologii lor polonezi Zbigniew Rau și Mariusz Błaszczak.

 

STOCKHOLM
Traficul aerian al Suediei se apropie de nivelul de dinaintea pandemiei. Călătoriile către și dinspre aeroporturile suedeze au crescut în luna iunie cu 11% pentru zborurile internaționale, ceea ce reprezintă aproximativ 82% din nivelurile anterioare pandemiei, în timp ce călătoriile interne au crescut cu 10% în aceeași perioadă, o veste care nu se aliniază cu ambițiile țării în privința Acordului Verde.

 

MADRID

Partidul PSOE al premierului Pedro Sanchez ar putea guverna alături de noua platformă progresistă Sumar, chiar dacă partidul de centru-dreapta, Partido Popular (PP/PPE), este pregătit să câștige viitoarele alegeri generale și să obțină un număr semnificativ de locuri în Parlament, potrivit unui nou sondaj realizat miercuri de compania de stat Centrul de Investigații Sociologice (CIS).

 

PRAGA

Vremurile în care Grupul de la Vișegrad era unit în ceea ce privește politica UE în materie de migrație sunt de mult apuse. Acum, doar Polonia și Ungaria continuă să se opună sistemului de relocare propus recent de Consiliu, în timp ce Cehia și Slovacia îl susțin.

 

SOFIA

Boyko Borissov, liderul GERB, cel mai mare partid din Bulgaria și principalul partid din coaliția de guvernare, a renunțat la imunitatea parlamentară în contextul în care se confruntă cu o anchetă în curs de desfășurare privind presupusa spălare de bani, supranumită „Barcelonagate”.

 

LJUBLJANA

Pentru a atrage lucrători din țările din Balcani este nevoie ca firmele să fie mai proactive și să ofere salarii mai bune, a declarat marți Serviciul Național de Ocupare a Forței de Muncă din Slovenia, dezmințind ideea răspândită de întreprinderi că lucrătorii din țările balcanice nu vor reuși să satisfacă nevoia crescândă de forță de muncă.

 

TIRANA | PRIȘTINA

Premierul albanez Edi Rama a refuzat să se exprime cu privire la refuzul omologului său kosovar Albin Kurti de a se întâlni cu el în cadrul turneului în Balcanii de Vest, afirmând că va comenta situația joi, de la Priștina, unde se va întâlni cu președintele Vjosa Osmani.

 

Sursa: Euractiv.com.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: