Partidele de Opoziție au intrat în vacanța parlamentară cu doi senatori în minus

Senatul Romaniei
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/GEORGE CALIN

Grupurile AUR și USR din Senat devin din ce în ce mai puțin populate, în timp ce grupul parlamentar al senatorilor neafiliați se mărește. Cu doar câteva zile înainte de intrarea oficială în vacanța de vară a Legislativului, doi parlamentari ai Opoziției și-au anunțat demisiile.

Unul dintre aceștia este chiar prim-vicepreședintele AUR, Rodica Boancă. Celălalt este președintele USR Mediaș, Claudiu Marinel Mureșan. Cei doi au rămas senatori independenți, alăturându-se altor doi ex-liberali și altor doi ex-USR-iști, care, împreună cu celebra Diana Șoșoacă, alcătuiesc, în prezent, grupul parlamentar al neafiliaților din Senatul României.

Senatoarea AUR Rodica Boancă și senatorul USR, Claudiu Marinel Mureșan au părăsit partidele pe listele cărora au fost votați, la alegerile parlamentare din decembrie 2020, cu doar câteva zile înainte de începerea vacanței parlamentare, anunțându-și oficial demisiile, chiar de la pupitrul Camerei superioare a Legislativului.

Plecările au avut loc în ședința de Plen din data de 26 iunie. Prima, senatoarea Rodica Boancă, și-a încunoștiințat colegii că „mi-am depus demisia din Grupul parlamentar al AUR din cauza încălcării promisiunii «Fără traseiști, fără securiști, fără masoni». Am intrat în AUR pentru o politică nouă. Acum, fiind pus acest partid pe tava sistemului, mă văd nevoită să-mi dau demisia de onoare. Rămân senator independent, neafiliat, în luptă cu sistemul, așa cum am promis”.

Rodica Boancă a fost aleasă, la finalul anului 2020, ca senator, pe listele AUR, la Ialomița și, în prezent, este membră a Comisiei pentru Învățământ din Senat. Fosta membră a partidului condus de George Simion este profesoară de limba și literatura română și a activat, înainte de a deveni parlamentar, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Slobozia. Până la demisia din formațiunea politică respectivă, Rodica Boancă a fost prim-vicepreședintele Alianței pentru Unirea Românilor.

Conform declarației de avere depusă luna trecută, Rodica Boancă deține, prin intermediul soțului, Florin Boancă, un teren intravilan la Perieți, județul Ialomița, cu suprafața de 1.500 de metri pătrați, achiziționat în anul 2022. De asemenea, senatoarea are în proprietate o casă de locuit, cu suprafața de 120 de metri pătrați, la Slobozia, cumpărată în anul 2008.

Senatoarea conduce o Dacia Duster fabricată în 2019 și are datorii de 50.000 de euro la Unicredit Bank, pe care trebuie să le restituie până în anul 2033.

În ultimul an fiscal, Rodica Boancă a câștigat, ca parlamentar, 141.636 de lei, la care se adaugă suma de 2.564 de lei, ca profesor. Soțul este director la două companii – BDF Electro, de unde a fost salarizat cu 102.000 de lei, dar de la care a ridicat și dividende de 183.132 de lei, și Flamen Expert SRL, de unde a încasat un salariu de 51.800 de lei. De asemenea, a mai ridicat dividende de 182.832 de lei de la SC Sunset SRL.

A plecat din partid, dar a rămas membru în grupul de prietenie cu Mongolia

În ceea ce-l privește pe demisionarul din USR, senatorul Claudiu Marinel Mureșan, acesta a făcut anunțul tot în ședința de Plen din 26 iunie.

„Urmare a demisiei pe care am înaintat-o partidului USR, aș vrea să vă anunț că mă retrag din Grupul parlamentar USR și voi activa ca senator neafiliat”, a declarat Mureșan, care, anterior, a ocupat funcția de președinte al filialei USR Mediaș și de membru în Biroul Județean al USR Sibiu.

Claudiu Marinel Mureșan a fost ales, în decembrie 2020, în Parlamentul României, ca senator USR-PLUS în circumscripția electorală Sibiu. Este membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Mongolia și cu Regatul Țărilor de Jos. Până în 20 februarie 2022, el a condus Comisia pentru Buget-Finanțe din Senat și a rămas membru simplu al acestei comisii până cu o zi înainte de plecarea din USR, la 25 iunie 2023.

Conform ultimei declarații de avere, senatorul Claudiu Marinel Mureșan deține trei terenuri intravilane: unul la Mediaș, cu suprafața de 1.700 de metri pătrați, din 2002, unul la Sovata, cu suprafața de 1.325 de metri pătrați, din 2014, și unul la Dumbrăveni, cu suprafața de 365 de metri pătrați, din 2010. Are două case de locuit la Mediaș și Dumbrăveni, cu suprafețele de 194 de metri pătrați, respectiv 120 de metri pătrați, iar în conturi și depozite bancare deține economii de 73.126,66 de euro și 6.464,45 de lei.

În ultimul an fiscal a realizat venituri, ca senator, de 142.636 de lei, iar soția sa, Stela Mureșan, este angajată a Transgaz, de unde a realizat, anul trecut, venituri salariale în cuantum de 114.659 de lei.

Colegi cu doi foști liberali și cu doi foști progresiști

În acest mod, grupul parlamentar al neafiliaților din Senatul României s-a extins la șapte aleși. AUR a mai pierdut-o, chiar în 15 februarie 2021, pe celebra Diana Ivanovici Șoșoacă.

PNL a pierdut, la rândul său, doi senatori. Este vorba despre Ovidiu Iosig Florean, fost secretar general al PNL Bistrița-Năsăud, care a părăsit grupul liberal în 27 octombrie 2021, dar și despre fostul ministru al Agriculturii, din Guvernul Orban, senatorul de Cluj Adrian Oros Nechita.

USR are chiar cu trei senatori mai puțin decât a intrat în legislatura 2020 – 2024. Pe lângă Claudiu Marinel Mureșan, care a părăsit partidul în 26 iunie, progresiștii au rămas și fără Ion Dragoș Popescu, senator de Dâmbovița, care a demisionat în 22 iunie 2022, și fără Cosmin Marian Poteraș, senator de Dolj, plecat din partid din 15 iunie 2022.

Venitul de bază, în 2022, al Dianei Șoșoacă a fost indemnizația de senator. Pe care riscă să și-o înjumătățească

Cel mai vocal și, totodată, controversat senator al României, Diana Ivanovici Șoșoacă a generat, înaintea vacanței parlamentare, schimbarea regulamentului ședințelor Senatului, după scandalul făcut la adoptarea legii privind desființarea pensiilor parlamentarilor. Noul regulament prevede că tulburarea repetată a ordinii parlamentare, prin utilizarea oricăror forme de agresivitate directă, de natură fizică sau verbală, la adresa oricărei persoane prezente la activitățile parlamentare, constituie abatere disciplinară și se sancționează cu reținerea unui procent de până la 50 la sută din indemnizația lunară brută a senatorului, pentru o perioadă de șase luni.

Teoretic, studiind declarația de avere pe care Diana Șoșoacă a completat-o în luna iunie, această modificare ar trebui să conducă la o temperare a acțiunilor din Plen. În ultimul an fiscal, senatoarea a încasat o indemnizație de 130.975 de lei. Iar ca avocat a realizat venituri, în 2022, de 14.200 de lei. Soțul senatoarei, Dumitru Silvestru Șoșoacă, este angajat al cabinetului de avocatură deținut de soție, de unde a realizat venituri salariale de 18.288 de lei, în 2022.

Senatoarea deține trei terenuri la Căciulata și Vulcana de Sus, precum și două apartamente în București. În declarația de avere, ea precizează că deține „obiecte de artă, dobândite între 1900 și 2016”, în valoare de 5.000 de euro.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: