Activitățile independente vor plăti CASS la venitul obținut între două plafoane

Inquam Photos / Octav Ganea
Sura foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Pentru activitățile independente vor fi achitate contribuții la sănătate (CASS) în funcție de un sistem de 6-60 de salarii minime pe economie, care va înlocui actualul sistem, de 6-12-24 de salarii minime pe economie, au transmis surse din Ministerul Finanțelor pentru Profit.ro.

Sistemul de plafoane de 6-60 salarii minime la sănătate, interval în care va fi plătită contribuția la venitul obținut, este ultima modificare decisă de guvernanți. Sub 6 salarii nu va fi plătită contribuție la sănătate, iar pentru venituri care depășesc 60 de salarii minime, contribuția va rămâne limitată la cele 60 de salarii.

Astfel, s-a renunțat la intenția de a impozita veniturile din dobânzi la titluri de stat, în timp ce impozitarea pentru câștigurile din piața de capital rămâne la nivelul actual, de 1% și 3%, fără să fie reduse sau majorate aceste cote. De asemenea, s-a renunțat la modificarea unui impozit pe tranzacțiile imobiliare.

Ministerul lucrează încă la proiectul de ordonanță cu măsuri fiscale, care va fi prezentat în scurt timp, astfel că, deși schimbări sunt încă posibile și chiar au loc, spațiul pentru modificări devine tot mai redus. Forma actuală prevede introducerea unui plafon de 36 de salarii pentru contribuția la pensie, față de cel actual, cu 12 și 24 salarii minime. Astfel, pentru veniturile obținute, de exemplu, din drepturi de autor sau proprietate intelectuală, se vor datora contribuții la venitul ales de contribuabil, dar nu mai mic de 12 salarii minme, pentru venituri între 12 și 24 de salarii, nu mai puțin de 24 de salarii pentru venituri între 24 și 36 de salarii și nu  mai puțin de 36 de salarii pentru veniturile ce depășesc acest nivel.

La fel ca sistemul de 6-60 de salarii la sănătate pentru activități independente, noul prag de 36 de salarii la pensie (CAS) înseamnă că persoanele care obțin astfel de venituri vor plăti mai mult la stat.

În ce privește microîntreprinderile, rămâne formula anunțată anterior de Profit.ro, cu impozit de 1% până la venituri de 60.000 de euro și 3% pentru venituri cuprinse între 60.000 de euro și 500.000 de euro, cu noutatea că ,dacă rata profitabilității este mai mare de 30% pe segmentul 60.000 -500.000 de euro, microîntreprinderea trebuie să treacă la impozit pe profit.

Articolul integral AICI. 

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: